12.Citat:
@Adrian A. Rusu Post subject: Re: Arheologia din cetatea Alba Iulia
Posted: April 18, 2011, 09:10:36
Hero Member
Joined: September 15, 2007, 01:58:57
Posts: 74
Din săpătura din faţa catedralei. Piese arheologice esenţiale lăsate la voia sorţii ori a amatorilor de colecţii. În schimb, toate cioburile au fost puse, cu grijă, în pungi!
1. Capitel roman ori romanic:
2. Bază de coloană romană ori romanică:
Attachments:
BazaColoană.JPG [83.57 KiB]
Not downloaded yet
Capitel2.JPG [77.65 KiB]
Not downloaded yet
_______________________________________________________________________________________________________________________
V-as ruga insistent sa deschideti cele doua imagini de
elemente de coloana din
Alba Julia prezentate de
dr.AARusu si sa vedeti daca nu cumva au ceva comun cu aceasta (am dat-o ,ce coincidenta, mai sus,
inainte de a prezenta AARusu aceste elemente de coloana)
fantana medievala dintr-o manastire in Franta, , (
unde hotarat COLOANELE nu sunt de confundat cu urme romane), ai putea spune ca
sunt identice:
Fişiere ataşate:
Fişierul ataşat BazaColoană.JPG nu mai este disponibil

Prima este o
fantana MEDIEVALA dintr-o manastire din Franta, nu rotunda, dar sugestia imagistica conteaza, aici insa examinati comparativ
coloanelecu elementele de
coloana de la
Alba Julia :

Fişiere ataşate:
Capitel2.JPG [77.65 KiB]
Încă nu a fost descărcat
Mai sa fie-al naibii...francezii medievali au furat totul de aici si l-au copiat IDENTIC acolo.o fi trecut si pe acolo Hyerotheos?...Georg Schoenpflug von Gambsenberg
____________________________________________________________________________________________________________________________
PS. comentariu
AARusu la asociatiile imagistice de mai sus:
Dacă baza de coloana pare să fie din vecinatatea "circularului", capitelul pare a fi de mai departe. Ar fi prea frumos...
Dar sugestia conteaza!
ARsa verificam pe
imagine:

Fişiere ataşate:
tot
ipotetic, tot cu baza de coloana evident acolo, dar dau imaginea mai mare si clara, (insa unde nu apare aceasta baza)
cu coloanele diferite din cele doua imagini de la
fantanile din Franta, va puteti alege
modelul.
repet imaginea de mai sus in aceasta
combinatie, sa fie clar pentru oricine:

Fişiere ataşate:
________________________________________________________________________________________________________________
m-a derutat intr-adevar o imagine, pare a fi insa
altceva, articolele de ziar nu dau clar ce...
si este
altundeva..
Culmea este ca tocmai aici apare
capitelul hotarat de sec. XII-XIII:

Fişiere ataşate:
Stirea (aici nu conteaza
rezervele mele referitoare la
continutul informatiei, ci
plasarea in timp si prioritati a informatiei arheologice) cu lamurirea
cine a descoperit asa-zisa
PRIMA BISERICA , deci cea din partea de
VEST fata de DOMUL EPISCOPAL, ca si de fapt cealalta considerata tot
BISERICA din partea de
SUD fata de DOMUL EPISCOPAL,de fapt, deci
raposatul RADU HEITEL, acum mai nou (exista termenul?:) REDESCOPERITA..o am atat din posting-urile de mai sus ale
dr.AARusu, cat si din
punerea-la-punct-COMENTARIU la articolul din
Adevarul de Seara Alba Iulia.14.04.2011, (21.04.201:
Comentariile numeroase de sub articol, acolo in pagina,, unele de substanta, unul dand LINK spre acest forum,
au disparut urgent, semnificativ):
http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Alba-IuliaUrmele-Cetate-Catedrala-Romano-Catolica_0_462554218.htmlarticol pe care vreau sa-l dau integral aici sa nu se piarda:
m.adevarul.ro
My Adevarul:
Stiri Alba Iulia
Adevarul.ro Alba Iulia
TOP ARTICOLE
Arhiva
Alba IuliaCiprian Cioban consideră că judeţul Alba a fost afectat serios de criza economică Alba: Peste 3.600 de firme din judeţ şi-au suspendat activitatea în ul... Csibi Barna în faţa sediului Finanţelor Publice Alba Alba: Csibi Barna, „călăul“ lui Avram Iancu nu mai vine la Abrud. A fo... Săpăturile au început în zona centrală a parcului Custozza Alba Iulia: Au început săpăturile în parcul Custozza. Opozanţii proiec...
Alba Iulia:Urmele primei biserici creştine medievale din Cetate, descoperite lângă Catedrala Romano-Catolică 14 aprilie 2011, 17:07 |
Autor: Nicu Neag | 421 afişări
Cuvinte cheie: alba iulia, adevarul de seara, adevarul transilvania, descoperire, prima biserică crestina, cetatea alba carolina,
Săpăturile arheologice făcute în Cetatea din Alba Iulia au scos la lumină prima biserică creştină din perioada medievală. Cercetătorii spun că descoperirea este unică în acest perimetru.Zidurile bisericii creştine au ieşit la iveală în apropierea actualei Catedrale Romano-Catolice.
Descoperirea arheologilor vine la doar câteva zile de la apariţia, în aceeaşi zonă, a unei statui din marmură care o reprezenta pe zeiţa Nemesis, a răzbunării în pantheonul fostului Imperiu roman, care confirmă existenţa unui templu roman în interiorul castrului de legiune de la Apulum.
Primele concluzii ale cercetării primare vor fi făcute publice de arheologi vineri, la Muzeul Naţional al Unirii.
Potrivit istoricilor, după anul 274 pietrele zidurilor din castrul roman de la Apulum au fost folosite de locuitori pentru a construi clădirile şi bisericile din Alba Iulia.
În Evul Mediu, oraşul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia- Cetatea Albă a lui Gyula. Centru al administraţiei Regatul Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi ,a devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Tran¬silvaniei. Ulterior, a fost ales drept capitală a Pricipatului Transilvaniei.
Denumirea latină a oraşului a fost tradusă în documentele vremii, redactate în limba slavonă, drept Bălgrad, adică Cetatea Albă.
______________________________________________________________________________________________________________________
ce ne facem insa, daca alta SCRIITURA ne da drept ALTAR (al carei naiba de biserici? cea
altundeva descoperita cu ani in urma de fapt de
Radu Heitel si
acum cica (re)
descoperita, sau tocmai ciudata asta de NOU DESCOPERITA BISERICA EPOCALA?!...cu Hyerotheos si Gyula si fantana luata drept apsida?
Deci ne da drept
altar tocmai acea constructie circulara dublu concentric zidita, care am tot aratat-o mai sus..serverul nu-mi mai permite s-o dau,dar m-am si saturat s-o tot arat..o gasiti putin mai sus la poze si de fapt si aici in acest
Adevarul de Seara Alba Iuliahttp://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Alba-Iulia-Altarul-medievale-Cetate_0_463154003.htmlsa dam si aici textul, sa nu dispara:
Alba Iulia: VIDEO Altarul primei biserici crestine medievale din cetate descoperit intamplator. Are o vechime de 1000 de ani15 aprilie 2011, 13:28 |
Autor: Nicu Neag | 320 afişări
Cuvinte cheie: alba iulia, adevarul de seara, adevarul transilvania, prima biserica medievala crestina, altar, descoperire, daniela marcu,
Altarul de formă circulară este considerat de arheologi ca parte componentă a celei mai vechi biserici creştine medievale din evul mediu timpuriu din Alba Iulia.Absida bisericii creştine a ieşit la iveală întâmplător, în jurul unei fântâni, în timpul lucrărilor de reamenajare a zonei din apropierea Catedralei Romano- Catolice.
Ctitorie a principelui GyulaRuina de formă circulară a apărut la o adâncime de 1 metru şi la o distanţă de 24 de metri faţă de edificiul romano-catolic. Altarul are fundaţii de până la 1,20 metri din bolovani de piatră şi fragmente de ceramică şi o deschidere de aproximativ 6 metri. Specialiştii cred că biserica este cea mai veche din Alba Iulia, din evul mediu timpuriu.

În jurul absidei am descoperit 43 de morminte, datate în jurul anului 1200, în care am găsit catarame de fier folosite probabil de coloniştii saşi. Credem că a fost ridicată cel mai târziu în jurul anului 1000, cel mai probabil o ctitiorie a regelui Sfânt Ştefan sau a principelui creştinat Gyula“, a explicat Daniela Marcu, expert arheolog pe monumente, care cercetează de zece ani zona Palatului Arhiepiscopal Romano-Catolic.
Reşedinţă episcopalăArheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici.

„Important este şi faptul că altarul nu s-a suprapus peste prima biserică a oraşului, dată la mijlocul secolului XI, peste care s-a construit actuala Catedrală Romano-Catolică“, a completat Daniela Marcu.
Altarul datat în acelaşi timp cu înfiinţarea Episcopiei Transilvaniei a fost conservat provizoriu, iar cercetările vor fi continuate abia în vară. „Noi vom extinde cercetările din zonă cu 5-6 metri faţă de absida descoperită, dar şi spre Poarta a IV- a Cetăţii“, a încheiat Dana Marcu.

Istoricii cred că zona de sud- vest a Cetăţii nu a fost distrusă de austrieci în secolul XVIII şi că a fost dintodeauna una sacră.

„ Descoperirea vine să acopere un vid ştiinţific între secolele VI-X d.Hr, caracterizat prin lipsa urmelor creştine în zona cetăţii din Alba Iulia. Obiecte creştine, datate anterior, între secolele IV-VI, au fost descoperite la Partoş“, a punctat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii.
Urmeaza in LINK-ul acesta din care am paste-copy-at nerusinat articol si imagini, urmeaza niste scurte
VIDEO..le gasiti acolo in link..nu ma pricep sa embedd html...
_________________________________________________________________________________________________________________________________-
-
Sper sa va fie de folos intru intelegerea broastei testoase, animal necunoscut in viziunea behavioristului cioban ardelean, la gradina zoologica, dupa o zi intreaga de analiza vizuala:
apa-asta ori-i ceva, ori sa duce undeva..._____________________________________________________________________________________________________________________________
pentru
ziaristii din Alba Iulia care cred orice:
O sinteza corecta, in care este aratat si ce a facut
Radu Heitel la vremea lui, aveti in
cursul universitar predat tocmai la dumneavoastra acasa,
UNIVERSITATEA ALBA IULIA, si anume de
ILEANA BURNICHIOIU il gasiti comod pe fotoliu acasa, exista online, dar il dau si aici, putin mai jos.Acum mas refer la aceasta secventa de curs universitar.
De aici aflam direct la
pg1 pdf:[...]
edificiul de plan central, cu absida circulara (localizat in partea sudica a catedralei de astazi[...] (Bibliografie Vatasianu, Heitel)..deci aceasta ar fi cealalta Biserica, paralel cu catedrala, pe latura
SUDICA, cea cu
CAPITELUL de COLOANA, deci cunoscuta din anii 60' ai sec. XX...
PAREREA mea..DACA a fost Biserica, atunci a
UNUI ORDIN ECLESIASTIC CATOLIC..erau destule pe acolo..sau de ce nu, a
Praepositurae de Alba Julia..(Latura de
SUD fata de
Biserica Episcopala)
Iar imediat la pagina 3. pdf, pagina 133 de text, surpriza, dam de un
PLAN, in care apar in context de neconfundat, Biserica Episcopala si, in partea de
VEST,ACEASTA (
presupusa inca de atunci): Biserica.(e vorba de ceea ce zic eu ca s-ar putea sa fie FANTANA, cea cu baza-de-coloana)
Autorul de PLAN: Radu Heitel...urmariti sageata rosie, la
VEST de Domul Episcopal, la asta ma refer:

Fişiere ataşate:
Deci
AMANDOUA DESCOPERIRILE si NICI PAREREA DESPRE ELE NU SUNT NOI...dar
Biserica Episcopala este explicit data drept CEA MAI VECHE CONSTRUCTIE..
Insa de la
Radu Heitel pana azi a trecut o jumatate de secol...
Ca o fi gresit atunci... arheologia pastea inca pe imasurile impresionismului-de-istoria-artei..bibliografia romaneasca era total la pamant ATUNCI..explicabil..
Dar sa vii acum cu pretentia ca DESCOPERIRILE SUNT NOI..si sa repeti EVENTUALELE ERORI GRAVE DE INTERPRETARE... e prea mult.Deschideti si savurati ce se stia de mult si apare acum ca nou:
Ileana Burnichioiu: ELEMENTE DE ARHITECTURA ROMANICA ECLESIASTICA DE PE TERITORIUL JUDETULUI ALBAhttp://istorie.uab.ro/publicatii/colectia_bcss/bcss_1/17_burnichioiu.pdfGeorg Schoenpflug von Gambsenberg