Medievistica Forum
http://www.medievistica.ro/forum/

Monumente simbol
http://www.medievistica.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=146
Pagina 1 din 1

Autor:  Gelu Munteanu [ Februarie 17, 2009, 07:18:04 PM ]
Subiectul mesajului:  Monumente simbol

Fiecare stat care îşi respectă trecutul şi implicit patrimoniul, deţine locuri pe care le socoate tipice.
Să enumăr câteva, dintre cele care ar avea acest statut în România:
Suceava - Moldova, Curtea de Argeş - Ţara Românească, Alba Iulia - Transilvania. Sigur mai sunt, dar nu foarte multe.
Ei bine, noi am ajuns să le lepădăm în grija şi de capul localnicilor! Vom ajunge curând ca, fluturându-ne la nas autonomia locală, primarul de la Suceava sau cel de la Alba Iulia să-şi pună prietenul din Direcţia de cultură locală să refacă ziduri, să picteze panouri sau cine-ştie-ce. Pentru că pe micul comerciant de la Dorohoi n-o să-l mai intereseze fosta capitală a Moldovei. Nici măcar Consiliul Judeţean nu are o poziţie mai bună: i se poate da cu tifla oricând sub aceiaşi motivaţie de responsabilitate locală, în care Primăria este suverană. Primarii, aleşii poporului adică, vor administra averea poporului, nu român, ci sucevean sau albaiulian.
De la Bucureşti, nu pot fi aşteptate decât "indicaţii" sau, acum mai potrivite, "sfaturi prieteneşti". Chiar dacă vor fi nereguli uriaşe, funcţionarul ministerial nu va sta băţos, ştiind că: nu îşi coordonează poziţia cu vreun sprijin financiar potenţial, nu poate conta pe nici o asistenţă juridică în cazul vreunui proces când vede legislaţia încălcată, iar, în procesul efectiv, orice judecător îi va râde în nas în faţa "valorii inestimabile" a pagubelor pe care le-ar reclama.
Deci, la această oră, toate monumentele noastre simboluri, indiferent de ce clasă de clasificare vor fi avut în momenclatura oficială, nu sunt decât BUNURI LOCALE. Şi sunt tratate ca atare.

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/