Medievistica Forum
http://www.medievistica.ro/forum/

Corecţie legată de cetatea Divici (jud. Ca
http://www.medievistica.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=44
Pagina 1 din 1

Autor:  Adrian A. Rusu [ Septembrie 09, 2008, 06:06:08 PM ]
Subiectul mesajului:  Corecţie legată de cetatea Divici (jud. Ca

Am recepţionat corecţia pe care colegul meu Aurel Rustoiu a operat-o în legătură cu cetatea de la Divici (În legătură cu datarea fortificaţiei dacice de la Divici (jud. Caraş-Severin[i][/i] în Ephemeris Napocensis, XVI-XVII, 2006-2007, p. 17-30).
Îmi recunosc doar vina de a fi stat în cumpănă între opiniile a doi cercetători de civilizaţie dacică (A. Rustoiu şi I. Glodariu). Pentru epoca respectivă îmi permit luxul de a fi neutru şi de a judeca doar cu prudenţă. De aceia, îmi îngădui încă să o scriu că nici nu am vreo pretenţie în a elucida o dispută specială. Din acest motiv, aş dori să se ştie că dacă A. R. a scris despre "documentaţia sumară a unor specialişti consideraţi serioşi", ar fi trebuit să o scrie la singular, adresându-i-se cu mai mult curaj fostului său profesor. Nu pot servi drept "paravan" unei neînţelegeri din tagma colegilor dacologi.
Mai pot doar obiecta, înainte de a trece cetatea de la Divici (în eventuala ediţie a 2-a a vol. Castelarea carpatică) în categoria atât de imperativ cerută a "fortificaţiilor fals atribuite intervalului", că aş dori să văd încă un plan general, nu sectorial, că mai aştept să se facă dovada utilizării cărămizii la construcţia cetîţilor dacice. Dacă dintre cele două turnuri, ultimul ca vârstă pare a avea chiar contraforturi (despre care nu se scrie nimic), pe lângă pilonul central (despre care iar nu se pomeneşte) care îmi desemnează clar etajele, aş dori să văd analogiile acestor tipuri de construcţii în aceiaşi mult performantă epocă dacică.
După o asemenea suplimentare de interpretare istorico-arheologică, eu şi toţi cititorii mai critici ai ambelor epoci, vor putea să aibă, din nou, somnul netulburat.

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/