Un Catalog Online:
Stiu ca pare ciudat sa vi se raspunda printr-o propunere de examinare a unui catalog maghiar online...
Motivele pentru care l-am ales...
1.este pana acum de mine gasit cel mai complex..si acopera destul de bine si
Evul Mediu..
2.Este cel mai in masura sa dea criterii pentru moneda circulata prin Arcul Carpatin in perioada care ne intereseaza...
3. In arheologia practica te intalnesti cel mai des cu acest tip de monezi..si trebuie macar sa banuiesti cam pe unde bate problema...pe loc si imediat..pentru a capata la fata locului o oarecare orientare.
4. Heraldica folosita da criterii clare cine are dreptul, cine este indreptatit ca vasal al cui sa apara pe moneda..iar chestia cu dreptul de a bate el moneda...e mai spinoasa..pentru ca nu am stire ca unii pe moneda textual prezentati sa fi avut dreptul ei sa bata la ei acasa moneda...De cele mai multe ori o faceau pentru acesti vasali, prin delegatie, in numele regelui, Orasele Libere Regale..erau Fundus Regius...
O sa va intalniti cu multe reprezentari
cunoscute dar pe care unii le interpreteaza cum vor ei...
Problema practica cu limba...
Catalogul are si o deschidere oarba, o infundatura in engleza..cand incepi sa cercetezi...ajungi tot la maghiara...
Dar cifrele arabe au devenit universale...
Si sper sa recunoasteti astfel
anii pe care-i examinati...
De fapt va intereseaza
imagini clare..puse bine in
cronologie...Atat..si imaginile sunt excelente, cronologia este evidenta...
Magyar Pénzek= Monede(...bani) Maghiari...Erdélyi Pénzek= Monede (bani) din Transilvania (nu mai este Evul Mediu, e dupa Mohács)
lectura (vizionare!)placuta si multe
surprize pe parcurs...
http://katalogus.numismatics.hu/index.php/cPath/31_38Dupa aceea o sa putem discuta si compara monede pe baza de steme, blazoane familiare...sigla de emitere...etc....
Nu uitati sa faceti
KLICK pe imagine pana se deschide mare, clara si frumoasa...Pe ele cam scrie numai in limba latina..asa ca sunteti acasa...
P.S. m-am inselat totusi in verdicte...
LINK-ul functioneaza perfect si in limba engleza...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg