Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Septembrie 24, 2021, 11:07:07 PM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 26, 2007, 08:04:14 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Mai 26, 2007, 07:49:55 PM
Mesaje: 4
Sunt multe, peste tot. Dar se complac în pasivitate şi dezinteres. Ştiu că personalul lor a fost sufocat de angajaţi care fie erau rude cu suspuşii locali, fie nu puteau face faţă unui alt loc de muncă (învăţământ, mass-media). Salariile proaste nu mai sunt acum o scuză. Unele dintre ele au devenit relativ decente. Dar, pentru ele nu se face nimic, iar oameni merituoşi sunt siliţi să stea la poartă ori să cauze în alte zări locuri de muncă.
Mă întreb cum este posibil să nu pui în lumină vechile centre politice şi culturale ale Ţării Româneşti şi Moldovei? Oltenia este de lungi decenii o insulă uitată pentru Evul Mediu. Absolut nimic nou nu a ieşit de acolo de zeci de ani.
Cred că şi politicienii ar putea să-i ia la întrebări pe muzeografi pentru ce există, pentru ce iau salarii şi ce dau societăţii în schimbul salariilor lor.
Sunt convinsă că lucrurile trebuie scuturate. Citind "Dezgroparii" am putut vedea ce se poate ascunde sub firma unei aparent onorabile instituţii muzeale.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Exemple
MesajScris: Mai 28, 2007, 05:32:18 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Uitaţi răspunsuri:
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu www.minac.ro. Nu se pot vedea nici "Colecţiile", nici "Cercetarea". Scurt, terminat!
La altă extremă a ţării:
Muzeul Judeţean de Istorie Baia Mare - www.maramuresmuzeu.ro.
Totul începe cu:
"Maramuresul este pomenit pentru întâia oara într-un document de la 1199, prezenta românilor, în aceasta perioada, fiind semnalata prin descoperirile de la Cuhea, Giulesti, Sarasau. Voievodatul Maramuresului, ca si cnezatele de pe Iza (Cuhea, Dragomiresti, Moisei) si cele de pe Mara, au fost independente pâna în secolul al XIII-lea, ele constituind un puternic zid asezat în fata navalirii tatare, iar mai târziu, au opus o dârza rezistenta catolicizari fortate a românilor de catre regalitatea maghiara, mai ales prin "razvratitul" Bogdan de Cuhea, care în 1359, trecând pasul Prislop, avea sa întemeieze Moldova ca stat feudal independent".
Prima frază este deplin neliterară. Că au fost voievodate independente, până la 1300, mai treacă-meargă, dar că au rezistat ca zidul la tătari, de unde s-a scos? Cât priveşte rezistenţa dârză a lui Bogdan la catolicism, iarăşi, personal, nu ştiu nimic. Mi se pare doar că acelaşi Bogdan a întemeiat episcopia catolică de la Siret. Ea a fost prima instituţie ecleziastică superioară din Moldova. Deci a fost dârz ortodox în Maramureş şi simpatizant catolic în Moldova?
Dar se continuă cu:
"Colectia de istorie medie consta într-un patrimoniu de aproximativ 3500 piese care reflecta evolutia societatii urbane medievale din orasul Baia Mare si asezarile urbane cuprinse în arealul învecinat acestuia. Majoritatea obiectelor reconstituie imaginea dinamica sociala a perioadei respective, piesele apartinand sec. XIV - XVIII. Multe din obiecte au o valoare impresionanta - tipare de sigilii apartinând breslelor care si-au desfasurat activitatea în spatiul orasului Baia Mare si în teritoriile adiacente lui, unelte apartinând breslelor mai reprezentative cum sunt breasla argintarilor ,aurarilor , croitorilor, macelarilor etc.
Documentele si stampele apartinând colectiei de istorie medie întregesc ansamblul imaginilor existente în epoca".
Domnii din muzeu nu se împacă cu Evul Mediu decât dacă îl duc până 1800. Ca urmare, Pintea Vitazul a fost un om medieval!
Cea mai elocventă este însă prezentarea de mai jos:
"Colectia de arheologie medievala cuprinde ceramica, obiecte de fier, aur, obiecte din piatra, piese de mare valoare istorica, dobândite în urma descoperirilor arheologice de la Cuhea (Bogdan Voda), Giulesti, Chioar, adevarate urme materiale datând din epoca primelor stiri scrise, oferind informatii pentru reconstituirea acelui mediu de viata sociala, politica si culturala româneasca maramureseana din vremea "descalecarii".
Este de RELEVANŢĂ maximă! Un fel de listă de băcănie. Am mai aflat şi despre faptul că Chioarul a contribuit la descălecat. Voi face o erată la manualul cu care lucrez de obicei...


Ultima oară modificat de Solomon Tiglaru pe Mai 28, 2007, 05:58:05 PM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Alt exemplu
MesajScris: Mai 29, 2007, 07:03:20 AM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Mai 26, 2007, 07:49:55 PM
Mesaje: 4
Muzeul Municipal Lugoj. De necrezut: adresa sa se confundă cu aceea a directoarei. Adică host.wallner@gmail.com.
Strădania de a internaţionaliza conţinutul muzeului, eşuează în acelaşi şirag de platitudini. Sunt aici:
The most important domains and subdomains illustrated in the museum are archaeology, ethnography, memorials, fine arts, Middle Ages history. The archaeological collection comprises stone artefacts, ornaments, tools, weapons and pottery resulted from the archaeological excavations conducted in the area, at Timişoara, Româneşti, Coşava, Visag, Sălbăgel, Sacoşul Mare, Susani, and Jabăr.

Dacă cineva ar dori să vadă acest muzeu, cum ar putea fi atras de o asemenea informare? Dacă aş dori să ştiu despre ceva monede bizantine, trebuie să merg acolo ori să-i scriu o scrisoare directoarei?

Nu este vorba despre vreo obstrucţie din partea cuiva. Pur şi simplu, astfel cred muzeografii că pot să-şi promoveze muzeul.


Ultima oară modificat de Mirela Stratulescu pe Mai 29, 2007, 07:09:40 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Muzeul - ţarc de incompetenţi
MesajScris: Septembrie 05, 2007, 01:16:21 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
În vara asta am mai văzut câteceva...
Şi muzeul, ca şi şcolile de toate gradele, sunt doldora de nefăcători de nimic, de hiperblazaţi, de autosuficienţi, de văicăreli la adresa salariilor proaste, de o debusoladă tocmai bună de condus către neanturi. Şi hăul va veni.
O fi el Ministerul Culturii unul dintre cele mai proaste câte s-au văzut de la Tamara Dobrin încoace, dar nici cu politicenii care să strunească destinele judeţenelor pe care le stăpânesc direct, nu ne poate fi ruşine!
Continuă să mă agaseze TĂCEREA celor care mai sunt nemulţumiţi, care mai speră ceva nou şi bun. Nu văd, nicăieri, un forum care să exprime durerile reale ale muzeelor. Totul este sau pare a fi bine. Se aşteaptă ca despoţii luminaţi ai Marii Metropole naţionale să emită ucazuri, căi pentru progresul muzeologiei şi muzeografiei. Şi, parcă, am scris tot!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Tot fapte de-ale muzeelor
MesajScris: Mai 11, 2008, 11:49:59 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Ce mai fac muzeele? Raspuns: sunt pline de inspiratie!
Adresa muzeului din Alba Iulia este www.mua@yahoo.com!
Dupa abrevierea completa putea sa mai fie "m-nu-ai" (Muzeul National al Unirii Alba Iulia).
Daca altii se vor gindi la alte jocuri de cuvinte, le voi aduce aminte deviza de pe Ordinul Jartierei.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 11, 2008, 11:56:59 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:04:04 AM
Mesaje: 39
Muzeul din Maramureş şi-a îngheţat site-ul de un an. Din punctul de vedere al mediatizării prin net, probabil cea mai impotrtantă dintre tehnicile vremii, muzeul nu mai există.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 11, 2008, 12:21:45 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
M-am molipsit de la alţii.
Şi uite peste ce am dat:
"Viata evului mediu valcean poate fi cunoscuta prin intermediul descoperirilor facute in parcul central al orasului, din cele de la schitul Inatesti, schitul Ostrov si de la Budesti, unde s-au gasit tezaure monetare din sec. al XVI-lea, ca si din unele exponate reprezentand in original si in facsimil documente din sec. al VIII-lea.

In expozitia se gasesc, de asemenea, obiecte de arta din sec XVI-XVII, realizate la Brasov sau provenind din comertul de tranzit care au fost expuse in doua interioare: unul taranesc si unul boieresc".

Muzeul se prezintă singur. Cele mai vechi doumente, despre care majoritatea istoricilor români tac, se păstrează facsimilate în el. Şi, pagina lor este mai vizitată decât a www.medievistica.ro!


Ultima oară modificat de Ioan Finisan pe Mai 13, 2008, 07:16:49 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mai 13, 2008, 07:24:20 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Da. Muzeografii de acolo au născotit următorul text olograf pe care îl repetă Ştefan cel Mare şi Sfânt.
De pe site-ul muzeului:
Pe un fond muzical adecvat, cronicarul Curţii rememorează bătălia de la Vaslui pentru independenţa ţării Moldovei. Pe acelaşi fond muzical sunt redate şi cuvintele lui Ştefan, din care redăm finalul: „V-am adunat să staţi mărturie, boieri, curteni şi ostaşi. Slujitorii noştri viteji, credincioşi domniei noastre, s-au arătat vrednici în război, având deasupra vieţii lor slobozenia ţării Moldovei. Văzând slujba lor dreaptă şi credincioasă, din mila lui Dumnezeu, noi Ştefan voievod, domn al Ţării Moldovei, facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor ce o vor vedea sau o vor auzi cetindu-se, că i-am miluit cu deosebita noastră milă şi i-am întărit în ţara noastră în Moldova, cu dreaptă danie. Iar după viaţa noastră, oricine va fi să nu clintească dania şi întărirea noastră, ci să le întărească şi să le împuternicească întru mărirea şi fala ţării”.
O idee salutară! Mă întreb cum de nu s-au gândit la glasurile lui Ioan de Hunedoara, cei de la castelul Corvineştilor (nu, aici este o problemă! în ce limbă o fi vorbit mai mult omul ăla?), Vlad Ţepeş la Snagov, de pildă, sau la una dintre vocile sfinţilor mucenici de la Niculiţel, muzeografii din Dobrogea?


Ultima oară modificat de Ioan Finisan pe Mai 14, 2008, 08:43:10 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 13, 2008, 11:07:16 AM 
Neconectat
Hero Member

Membru din: Aprilie 23, 2008, 02:49:28 PM
Mesaje: 163
Un amanunt...In acea perioada nu folosea NOI ci Io!..ca in dulcea castiliana de la umbra castravetilor in floare Yo el Rey....
Si ar fi tare ciudat sa-ti inchipui in ce limba hauleste mama vitrega a celor doi viitori tati de unic copil, Romulus&Remus, deci Doamna Lupu in copie la Claudiopolis si Targu- Mures, in protolatina, (recte lupica tracica) sau etrusca?
E numai o intrebare nestiutoare..nu va fie cu amaraciune ...Poate stie cineva...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 14, 2008, 11:54:37 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Muzeul din Târgovişte pentru călători străini:
“There is material and spiritual evidence of the got-dacian population existence”.
“The emergence and development of the romanian feudal states are marked out, a short incursion on the creation of the romanian feudal state Tara Romaneasca is attained, then it continues with Targoviste being chosen the waivodal residence by Mircea cel Batran”.
“The space reserved for rulers Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu is ilustrated with decorative art objects, Brancoveanu fresco, old books, tipographic ornaments, engraved woods, lapidary from the Potlogi Palace, which demonstrates the effort made by the waivodes for the development of the medieval culture”.
Instructiv, relevant, savant... Vai de cultura noastră făcută de Mihai Viteazul!


Ultima oară modificat de Solomon Tiglaru pe Mai 14, 2008, 11:59:02 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Mai 31, 2008, 04:36:30 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Orice s-ar scrie, mie îmi place ideea cu "la microfon Ştefan cel Mare"!
Prea este amorţit muzeul nostru. Dacă se mai pune o voce de fantomă sfântă, există şansa să facă un pic de concurenţă la audienţa "cazului Elodiei".


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ce fac muzeele?
MesajScris: Iunie 08, 2008, 12:25:16 AM 
Neconectat
Hero Member

Membru din: Aprilie 23, 2008, 02:49:28 PM
Mesaje: 163
Pai ce sa faca... se ocupa de comert si senzatie...
N-am crezut ca noua conducere a Muzeului Brukenthal (retrocedat Bisericii Evanghelice Germane din Romania...dar National?!..nu pricep nimic...) va face compromisuri..pana cand am dat de SITUATIE...
Banuiesc ca imaginile spun totul...(Cine vrea sa vada imagini pe FORUM trebuie sa fie loggat..nu stiam)...
E vorba, sa fiu mai clar, despre doua expozitii de senzatie...

1.Scrierea Neo-Eneolitica....pam-pam....expo si prezentare venite din Indiile de Vest, foste Colonii ale Coroanei Britanice care ne invata adevarata istorie a Europei...

2, Bratarile Dacice...

Asta in conditiile in care Istoria din sec.XII. a Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu relevata prin arheologie..din cca 5000 de morminte (numai in Piata Huet) pana-n sec.XVI...cateva sute se incadreaza in sec.XII-XIII..., ziduri, Biserici..Turnuri...inca in picioare...este de fapt tabula rasa...atat se incurca domnii in Istoria locala incat ar fi in stare sa mentioneze la sapaturile arheologice in situri medievale aparitia tramway-ului...au si facut-o mentioneaza monede din 1964...dar uita sa sape strada intre Liceul Brukenthal si Turnul Casei Altemberger/Lulay/Pempfflinger (asa-zisa Primaria Veche, de fapt a III.-a in ordine cronologica) pe unde trecea asa-zisa Prima Centura de Ziduri din sec. XII...Ca ironie...Muzeul face sapaturi..dar chiar la el acasa..nu...Casa Altemberger/Lulay/Pempfflinger este Muzeul de Istorie al Muzeului Brukenthal...

Deci priviti imaginile si ganditi-va daca nu e cazul sa se caute in Mileniul IV. inainte de Chr. oarece civilizatii pe un plaur din Delta Dunarii...impreuna cu documentele originale si in copie din sec.VIII de la Muzeul din Valcea.
De fapt ar fi cazul sa fie examinate la sange aceste fotos de bratari...mie mi se pare mult prea de fabrica-standard si uniforma stantarea sau turnarea ornamentelor ace-de- brazi...Parca e programata pe calculator si executata prin laser, precum cristalele Swarowsky....

Dar daca e circ, circ sa fie...boborul a citit ziarul colorat al 3bunului si a cerut bratari..sa-i dam...

KLICK pe imagini sa se faca maricele:

Georg Schoenpflug von Gambsenberg


Ultima oară modificat de Georg Schoenpflug von Gam pe Iunie 12, 2008, 11:37:31 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Iulie 05, 2008, 05:00:06 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:04:04 AM
Mesaje: 39
Citesc despre o expoziţie fotografică cu biserici rupestre din Basarabia. Aşa ceva este obiect de studiu pentru muzeul gazdă? Este nevoie de relevarea ziselor biserici pe un astfel de canal?
Dacă s-a păstrat în buna tradiţie ante-optzecişinouă-istă, atunci, desigur, cam totul a fost, este şi va fi, făcut de către ţărani. Călugărul este ţăran, preotul este ţăran, biserica este o altă variantă a habitatului ţărănesc, ca să nu mai vorbim de grota naturală ori săpată, pe care ursul nu a muruit-o cu labele lui, ci a închiriat-o de la nişte ţărani transmutaţi temporar. Poate la fel de ţărani ori ţăranofili vor fi şi fotograful oploşit în Austria, poate şi muzeografii atât de dedicaţi instituţiei lor.
Dimitrie Gusti nu mai poate fi luat drept judecător...
Vorba lui Tetelu' din Caţavencu: "Doamne fămă ţăran să intru la Muzeul Meu naţional!"


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România