Medievistica.ro a deschis generos portile la noutatea editoriala care, altfel, ramine foarte putin cunoscuta. Asa precum este normal, noutatea nu trebuie doar semnalata, ci si comentata. Medievistica nu este singura publicatie care o practica. Poate doar in maniera electronica. Dar, toti cei care par a fi socati de cum se poate scrie despre carti, ar putea sa consulte, publicatii cum ar fi Studii si Materiale de Istorie Medie, Bucuresti ori Anuarul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol"[i] din Iasi. [i]Pe vremuri de bine, anterioare pervertirilor provocate de "dictatura proletariatului" si instaurarea sefismului bizantinizat, cineva care nu avea habar despre autori si dorea sa citeasca o carte (astfel precum ar fi dorit sa se orienteze in vizionarea unui spectacol), apela la lectura unei critici, scrisa de un critic. Era un preambul, o invitatie sau dimpotriva, o bariera catre o pierdere de timp. Cartile au mereu, parti bune si parti slabe. Proportia este foarte variabila. Ca urmare, exista carti slabe, precum automobile proaste ori periute de dinti la fel. A recenza face parte din normalitatea societatilor contemporane, nu europene, ci universale. Numai cine nu si-a vanturat privirea prin vreo revista straina de istorie sau oricare alta stiinta, poate fi indignat pentru ca i s-a acordat atentie in scris si i se remarca performantele nu tocmai de varf. Daca ne vom alinia - si o vom face-o cat de repede - la standardele europene, performantele se vor judeca, printre altele si cu ajutorul bibliografiei de impact, din care face parte si RECENZIA. Un fel de: cine nu este recenzat, nu exista! Sau pe intelesul multora: daca nu ai nici o reactie de lectura, ai scris degeaba. Nu vreau sa dau lectii. Dar se pare ca sunt destui care au nevoie de ele. Eu o fac aici pentru colegii mei de generatie, tineri si foarte tineri. Cei mai in varsta ori nu se pot adapta ori refuza sa o mai faca.
Ultima oară modificat de viorel prejmerean pe Mai 02, 2007, 08:36:11 AM, modificat 1 dată în total.
|