Cazul de la Valea Sărată – Turda.
Justiția română „apărătoarea patrimoniului arheologic” din România

 


 

     În cele ce urmează vă informăm despre un caz de distrugere a unui sit arheologic de lângă Turda (jud. Cluj). „Probele” le administrăm spre veșnicirea faptei (galerie foto). Instrumentat în toată regula de către paznicii patrimoniului local județean, cu documente publice care sunt aici prezentate (nota de control, plângere parchet), cu Memoriu înaintat către Comisia Națională de Arheologie, pentru a intra sub legea penală, făptuitorul (Cornel Pop, absolvent al unei înalte școli profesionale), cu toate că nu deținea nici măcar autorizarea de construcție, a fost complet exonerat de răspundere de către o procuroare înțelegătoare, cu numele memorabil de Cristina Ancuța Mirincean.
    Motivația, care este prezentă în arhiva publică, merită a fi trecută în analele mânărelilor de care am avut parte în succesiune, în toate deceniile din urmă:
    „Proprietarul (= distrugătorul) a lucrat singur, noaptea (= hoțește în propria sa avere), timp de câteva luni, din aprilie 2008, până în ianuarie 2009, răvășind ca orbetele și degajând până la solul geologic, câteva hectare de cimitir medieval (= profanare de morminte) și o parte dintr-o villa rustica. Buna sa credință este dovedită de faptul că știa că ar avea obligația să strige dacă ar fi descoperit ceva pe lumină”.
    Drept urmare, acolo unde cetățenii onești ai statului nu pot, din cauza polițiștilor și inspectorilor de la direcțiile județene de cultură, să-și facă mendrele pe seama patrimoniului, o bună soluție, cu precedent în toată regula, ar fi aceea de a conduce ei înșiși, fără complici, buldozerele, pe beznă, fără faruri. Când se face lumină, trebuie neapărat să se lege la ochi și astfel să părăsească cuminți zona de lucru, fără să arunce nici o singură privire spre găurile pe care le-au făcut, în indiferent care scop. Dacă, în lucrătura nocturnă, vor fi rășluite câteva hălci din case, morminte ori monumente istorice, nimeni nu va cădea vinovat! Noaptea scuză totul și doar ea trebuie trasă la răspundere.
    Știind cât de voinică este breasla arheologilor din România, le recomandăm să-și păstreze în continuare calmul deplin în fața acestui minunat exemplu de acțiune a societății naționale laice și ne-breslașe. Odată anunțată, Comisia Națională de Arheologie va acționa cu recunoscuta-i energie și autoritate, de care se teme toată lumea.
     Nu este deci momentul de a se face grevă! În rest, tratativele cu FMI-ul și guvernul tot le vor forfeca arheologilor salariile cu 25 %!

Medievistica