Sfânta Margareta de la Alba Iulia

(una dintre cele mai reușite piese de orfevrărie liturgică din goticul târziu)

 


 

 

         

În clipa în care un arheolog de epocă romană descoperă un fragment de statuetă este îndreptățit să aibă parte de bucurie. Aceasta, pe deoparte, datorită norocului său, pe de altă parte datorită calității cu care, în general, toreutica romană era produsă.

Când arheologia medievală scoate la iveală câte o piesă aparținătoare aceluiași gen de artă, nu se întâmplă astfel. Pentru că descoperirile sunt mult mai rare. Dacă descoperitorul s-o fi bucurând este lucru de neîmpărtășit în scriitura academică. Dar dacă, nici cultura sa istorică, de istoria artei ori religioasă nu-l ajută să priceapă ce ține în mâini, bucuria nu poate fi decât una primitivă, de simplă percepție. Meseria de „descoperitor” adevărat se învață sigur nu cu nasul în pământ. Dacă formula nu este conștientizată decât prin exemplificări, atunci o să doresc să ne reamintim de personajul Indiana Jones care pleacă totdeauna dintr-o bibliotecă, într-o pauză de cursuri pe care le susține la o universitate. El este deja celebru pentru că știe ce ar putea descoperi, pentru că imediat recunoaște valoarea lucrului pentru care s-a războit cu capcanele, sălbaticii, naziști ori comuniști feroci. Un oarecare poate ședea fără neliniști pe o comoară, fără să-i priceapă altă valoare decât ca loc de zăbovit între două partide de muncă cu mușchii.

Într-o lume mai prozaică, de ioni sau mitici, ai șansa de a dovedi cât de bine te miști în meseria vieții, gândind cu bun simț (dacă zestrea naturii a fost suficientă), citind (dacă ai timp și ce), întrebând (dacă ai în preajmă colegi și relații profesionale sănătoase). Și mai incalificabil este atunci când pretinzi că faci parte dintr-o echipă, ba ai și un șef, care își spune mândru coordonator sau editor, se crede îndreptățit a fi mai sus ori mai înțelept ca să-ți acorde girul verificării, iar toți la un loc împărtășesc senin, prin publicare solidară, minima prestație a „membrului de colectiv”. Dacă ai doar ambiții fără baze, roadele tale sunt culese de cei care știu să priceapă, să șlefuiască ori să distileze materia brută.

*

Foarte recent, un volum[1] ne vestește în cuvinte puține și câteva imagini, că ceva nou a răsărit din sacristia catedralei de la Alba Iulia. S-a simțit, se pare, că ar fi vorba despre un lucru care era „un ce”, din momentul în care, pe copertă nu s-a pus nicio cahlă, nici vreun mormânt, ci tot obiectul despre care va fi vorba mai jos. Nimic altceva nu atrage atenția asupra sa. Se pierde bine între monede, fiare de toate formele și frânturi de vase de lut.

Piesa (fig. 1) este introdusă de către A[ngel] I[strate], arheolog specialist al Firmei „Damasus”, actualmente ofițer de poliție de patrimoniu la Brașov. Vom reproduce textul care se ocupă de ea:

122. Statuetă

2003, interiorul sacristiei

Argint aurit. Personaj feminin învelit într-o mantie, se sprijină cu mâna dreaptă pe o spadă. Piesa a fost fixată pe un suport.

h. 4,5 cm.

Sec. XIII-XIV

AI, foto CS” (p. 38, cu text maghiar la p. 114, text englez la p. 190, ilustrație la p. 251).

Pentru orice tip de catalog, datele ar fi insuficiente. S-ar fi cuvenit știute contextele de descoperire mai exacte (secțiune, sub podele, în strat răvășit, pervazul ferestrei de sud etc.). Descrierea este incompletă (nicio femeie cuminte nu poate fi îmbrăcată doar într-o mantie, spada are o personalitate clară), relația cu fosta ei amplasare este de asemenea precară (pe imagine se distinge urma unei lipituri pe spate, dar nu știm dacă la picioare a existat sau nu vreo parte ruptă), orice obiect tridimensional are mai mult de o singură dimensiune, iar dată fiind consistența de metal prețios, măcar greutatea se cerea și ea a fi imperios oferită.

Iată ce se poate scrie imediat despre această piesă:

1. Pentru cineva care se ocupă la modul serios cu Evul Mediu, identitatea „personajului feminin” nu ar fi avut vreo dificultate de recunoaștere. Pentru că ea nu s-a găsit ori a fost păstrată în secret, o vom scrie noi: este vorba despre reprezentarea Sfintei Margareta.

Și mai precis, este Sf. Margareta de Antiohia (Sf. Marina din panteonul grec), cea care nu a putut fi martirizată nici prin foc ori înec, fără decât prin decapitare. Din acest ultim motiv, iconografic ea este mereu reprezentată asociată cu o spadă. Nu este o raritate, căci o întâlnim cam în toate fostele biserici catolice medievale care au mai conservat decoruri originale.

2. Cel din urmă artificiu însoțitor este cel care ne conduce către o altă datare decât cea indicată de către publicist. Pentru că tipul de spadă (după gardă și butonul terminal al mânerului) pe care micuța sfântă o ține în mâini aparține indubitabil secolului al XV-lea!  

3. Margareta face adesea o tripletă cu Sf. Ursula și Barbara. Dimensiunea cea mică o face potrivită pentru mai multe piese de inventar liturgic, de la potire, la monstranțe. Drept care, i se pot acorda deja ipotezele de poziționare inițială.

4. Este o piesă unică, care nu s-a văzut în descoperirile arheologice de foarte multe decenii, cel puțin nu în Transilvania. Aceasta face ca valoarea ei patrimonială și de piață să crească considerabil. Ca să fim mai preciși: valoarea despre care vorbim s-ar putea să însemne un procent însemnat din banii investiți în cercetările arheologice de lângă catedrala din Alba Iulia, în anii din urmă.

5. Pentru a intra doar cu rost demonstrativ într-o analiză stilistică, de natură să îndemne pe deținători la atenția pe care merită să i-o acorde, am putea scrie că, din punct de vedere calitativ, Sf. Margareta de la Alba Iulia nu se deosebește prea mult de micile statuete ale potirului Suki (1437/1440), celebra minune a artei aurarilor transilvăneni fostă a episcopiei de Alba Iulia și deținută actualmente de către arhiepiscopia din Esztergom (Ungaria).

 

Adrian Andrei Rusu   


 

[1] Catedrala romano-catolică și palatul episcopal din Alba Iulia. Arheologie și istorie. Catalog de expoziție. Editor: Daniela Marcu Istrate, Alba Iulia, Editura Altip, 2009, 341 p.