Pastila de medievistică literară

  

Coșmar istoriografic

 


 

    

 

-          Am venit la tine – zise năluca, să te vestesc de moarte!

Transpirație rece, pe sub toate țoalele istoricului. Ce scuză opritoare de destin poate să-i scoață mintea la iuțeală?

-          De ce tocmai eu? Mai bine du niște politiceni.

-          Nu, mi-e greață de asemenea făcături.

-          Atunci, pe…

-          Nu mai căuta, după tine am venit!

-          Dar eu sunt rar!

-          Știu, dar faci degeaba umbră pământului.

-          Cum-cum? Doar eu am tot scris despre fapte frumoase, mărețe și vitejești.

-            Ai mințit cu nerușinare, până ai crezut și tu ce scrii! Așa de bine te-ai brodit, că te-ai ajuns! Decât știință, ai fost maestru în relații și colaborări, cu cine și când a trebuit.

-            Dar societatea m-a „recunoscut” ca fiind foarte bun!

-            Ha-ha-ha! Acum în ceasul al 12-lea, pot să-ți fac o listă de nefăcute ori „făcute”? Și întruchiparea cea neagră de cătrănită și de fioroasă, continuă:

-            Dacă din Miorița reiese că românii erau gata să se omoare între ei pentru câteva oi, tu ai scris că între ei a fost o iubire veșnică de frați! N-ai aflat niciodată cum au ajuns românii în Basarabia, născându-se ei în Dacia! Pe jumătate-grecul de Mihai Vodă l-ai pompat mai mult decât premarxistul de Bălcescu, deși fostul precupeț a scris negru pe alb că avea „pofte ce-a poftit”! N-ai scris niciodată că făr de sași, românii nu ar fi băut decât poșirci, în loc de vin, și nici podoabe de biserici n-ar fi avut! Ai tot scris ce sărmani sunt moldovenii de lângă Carpați, dar ai tăcut cum că secuii, aflați tot pe acolo, dar pe partea adversă de munți, nu erau în topul sărăciei! Cu tăcere vinovată sau complicitate directă ai îngăduit să se facă sfinți noi din fantome ori sângeroși de vază, acum în epoca digitalizării și a ingineriei genetice! Ai tot lăudat o biserică de neam care s-a dat pe mâini latine ori grecești, de mai mare rușinea! Ca noroc, nu ți-a reușit a face din meșterul Manole un creator național de geniu! Nici măcar albastrul de Voroneț n-ai fost în stare să-l cunoști! Te-ai tot plâns de opresiune, de vinovăția altora, dar nici un păcat capital românesc n-a ieșit de sub stiloul tău! Ai aburit mai rău ca și țuicile de Sălaj! Cum crezi că se puteau îndrepta toate și cele de astăzi mai ales, dacă tu refuzai să strigi tare niște adevăruri trezitoare?

Mai cumințit, preopinentul mai încearcă totuși o ieșire:

-          Fără mine, neamul nu ar avea identitate!

-            Adică n-ar găsi calea să plece în pribegie? Adică s-ar face mai harnic? Mai credincios? Mai sănătos la minte? Pentru tine istoria n-a fost învățătoare, ci orbitoare și școală de supușenie.

-            Dar eu m-am străduit să mint frumos… Să fac ca salamul cu soia să fie mâncat mai cu plăcere, să vorbim românește cu zâmbetul pe buze, să visăm dictaturi de despoți luminați, că la democrație – știu, dar nu am scris, Doamne ferește! – nu ne pricepem.

-            Ești un amăgitor ordinar! Ți-ai condus poporul – care abia de știe ce-i aia națiune – la gura gropii istoriei pe care zici c-ai scris-o!

-            Dar am fost pașnic, mi-am văzut de pagini, am scris cât de puțin s-a putut, nici pe confrați nu i-am atins cu vreo prepoziție scrisă cu aldine. Am fost mai cuminte chiar decât un școlar de ciclu primar.

-            Aha, deci începi să recunoști cât de inutil ai fost?

-            Dar sunt într-o ceată, nu sunt unic! De ce eu cu dinadinsul? Preistoricianul este mai puțin candidat la dus cu tine?

-            O să mai repet, pentru capul tău greu și pricepător leneș, tu, medievistule, ai băgat Miorița în manualul de istorie, doar pentru că literatul ți-a fluturat-o pe sub nas, ai spus verzi și uscate despre turci și cumani, unguri și leși, catolici și ortodocși, nobili și șerbi, patrie și artă, n-ai judecat în cumpănă, nu ești expert în nimic memorabil, ai tot sintetizat sinteze, ai fost o deplină apă de ploaie, fără nici un rost pentru vreo buruiană. Nu te poți pune alături de nici un coleg de dincolo de Criș, Pad ori Rin. Ești un genunchi de broască! Vino încoace!

 

Un zvâcnet neuronic, și visul academicianului se sfârși. Ochii roată. Da, e dormitorul, nici luxos, nici tocmai modest. Doar ușa garderobului pare un pic crăpată, lăsând la vedere, doar atât cât trebuie, fireturile de la haina de gală, cu broderie de aur.

Ce a fost asta? Un vis, un simplu vis de coșmar? O fi de vină ceaiul de aloe?

Înseninat de-odată, mintea s-a pus încet în relucrare. „Azi va trebui să discut cu secretara institutului meu despre noile mape, voi telefona pentru a afla, discret, de s-au adunat ceva bani noi pentru al treilea volum omagial, iar la final, dacă schimbul cu istoricii din Lichtenstein va mai avea loc în 22.” O mulțime de probleme îi încrețesc deja fruntea, altfel extrem de senină.

 

Afară se aude un zgomot ieșit din comun, care nu seamănă cu nimic. Probabil a căzut vreo turlă de monument istoric. Dar posibil să fi fost doar finalul de la sărbătoarea de la al 31-lea doctorat de medievistică din secolul al XVIII-lea, susținut cu concurs de strâns din fălci, anticăscat.

Sau, cel mai cumplit dintre toate, a apărut iar un articol scandalos și necuviincios pentru țară, popor și cățărați degeaba în scaune, la www.medievistica.ro?

 

Substanță onirică pură, fără legătură cu lipsa bunului-simț