Stimați colegi, arheologi medieviști

  


 

Tuturor un An Nou Fericit și plin de realizări profesionale!

Există o mulțime de instituții sau forme organizatorice care nu sunt deloc favorabile practicării disciplinei în care suntem formați și nici receptării mesajelor sale. De prea multă vreme o știm că toate celelalte compartimente ale arheologiei sunt promovate în defavoarea celei medievale. Responsabilii culturii și istoriografiei se interesează îndeosebi de ce s-a petrecut prin antichitatea daco-romană ori, pur și simplu, nu le pasă că poporul român a avut o preistorie pe care nu o stăpânim decât fragmentar, iar europenismul nostru s-a construit doar din Evul Mediu.

De câțiva ani, revista Arheologia Medievală  încearcă să mențină, într-o formă oarecare și cu posibilitățile ei modeste, stindardul profesiunii de arheolog medievist în România. Peste puține zile, va vedea lumina tiparului volumul 5 al revistei. El a fost publicat cu ajutorul Muzeului Județean Bistrița. Va putea fi obținut prin comandă sau schimb cu această instituție.

Acum, la început de an, trebuie să ne gândim la continuitate și perseverență. Deci, volumul 6, va fi constituit în cursul intervalelor de timp care urmează. Sperăm că în aceleași coordonate de seriozitate, exigență, efort de acoperire al problemelor tuturor provinciilor din România.

Vom reaminti o clauză care funcționează deja de la volumul 4: numărul se încheie la construirea unui patrimoniu rezonabil de sumar, nu la o anume dată cronologică-limită. Exigențele redacționale sunt deja formulate și împărtășite; nu avem de precizat nimic suplimentar.

Vă invităm să colaborați la acest nou număr!

 

 

COMITETUL DE REDACȚIE

21.01.2006