Ce preț au valorile naționale

 


 

 CEHIA

      Început de martie 2005. Presa internațională semnalează iminența scoaterii la licitație publică, în Franța, a unui manuscris medieval necunoscut. Experții sunt de părere că este vorba despre un fragment ilustrat, datând din secolul al XIV-lea și tradus în limba latină, a așa-numitei Cronici a lui Dalimil, una dintre sursele cele mai vechi și impoartante ale istoriei cehe.                                                                                            

Peste o lună, manuscrisul era cumpărat de către statul ceh, la prețul de 339.000 de euro și dăruit Bibliotecii Naționale din Praga.     La câteva zile după donație, textul era fotografiat digital și publicat integral, în facsimil, într-o broșură colorată, lansată cu prilejul prezentării publice a manuscrisului. Mii de cetățeni cehi au luat cu asalt Muzeul National pentru a vedea noua achiziție și mândrie națională.

 ROMÂNIA

 Vara anului 1975. Radu Popa descoperea pe peretele de est a altarului bisericii din Streisingeorgiu (jud. Hunedoara) o inscripție completă, datată în anii 1313/1314. Era dovada irefutabilă că acolo se găsea cel mai vechi monument istoric romanesc aflat în picioare până astăzi. Cea mai veche inscripție chirilică pe vreun monument păstrat fusese, până atunci, la Curtea de Argeș (1359).

Au fost continuate lucrările de restaurare, iar un numar special al « Buletinului Monumentelor Istorice » a fost dedicat bisericii.

Vara anului 2005. Orașul Călan, la limita căruia se află biserica, iși lichidează feroneria coxeriilor. Nici cel mai mic indiciu rutier nu ne conduce către singura sa zestre care-i va rămâne de-a pururi. Dupa ce dăm, cu greu, de biserică, umblăm după cheie. În interior nu este curent electric. Fresca este în aceeași stare în care au lăsat-o arheologii și primii investigatori ai frescei, în urmă cu 30 de ani. Nici o singură vedere nu se poate cumpăra de la fața locului; ce să mai amintim despre vreun volumaș dedicat, în limba română ori altă limbă europeană. Manualele de istorie, indiferent de ce nivel, nu au auzit încă de cel mai vechi monument istoric românesc al României!

 PARALELA : Cehia (C)  România (R) :

 Apartenența teritorială:

C - Europa;

R - insulă necunoscută, după a patra glaciațiune.

Administrație publică:

C - promptă și fără piedici birocratice;

R - stimulată doar de festivismele momentelor aniversative.

Opinie publică: C - sensibilă și educată; R - alergică doar la « violatorii » minciunilor naționale.

Opinie intelectuală:

C - consonantă la recuperarea valorilor adevărate;

R - sfâșiată, meschină, plină de sechele, fără nici o performanță cu care să se poată lăuda major.

Rolul specialiștilor :

C - relație foarte bună cu politicul, conștienți de punerea rapidă în lumină a bunurilor patrimoniale ; 

R - …? (pe măsura societății de mai sus.!)   

 SENTINȚA:

 Să rămânem unde suntem, până când cineva, din afara lumii noastre, evident, va pune problema să fim scobiți afară din pământul Europei și trimiși în derivă, undeva pe vreun ocean încă nenumit. Monumentele, câte vor rămânea până atunci în picioare, vor fi gospodărite de noii cetățeni asiatici, excelent specializați în specificul medieval al locurilor părăsite de foștii lor locuitori.

Adrian Andrei Rusu

12.06.2005