Prohod la Slava Rusă!

 

 

 


 

 

 

            Și Dobrogea face parte din România! Și acolo se întinde capitalismul! Și acolo Ministerul Culturii și Cultelor, Comisia Națională de Arheologie, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, tânăra poliție de patrimoniu își fac, din plin „datoria”!

            Iată ce ne informează Gardianul din 7 februarie 2007 :

„Singurul complex monahal paleocreştin descoperit până în prezent în nordul Dobrogei a fost distrus cu buldozerele din ordinul unui acţionar francez al firmei mixte „Agrifrance“. 75 % din obiectiv, inclusiv bisericuţele, au fost spulberate. Precizăm noi, este cea mai veche mănăstire descoperită pe teritoriul actual al României !

Monumentul apare pe lista aprobată a Monumentelor Istorice Naţionale. A fost cercetat arheologic şi conservat la sol în anii 1987-1988 de către arheologul Andrei Opaiţ (actualmente în Canada; deci fără binoclu pe vechea sa realizare). Cu acel prilej, au fost descoperite două bazilici cu câte o singură navă, o capelă şi mai multe anexe, înconjurate de o incintă. Avusese trei faze constructive, datate între a doua jumătate a secolului al IV-lea şi începutul secolului al VII-lea. A beneficiat de o publicare foarte bună (în Buletinul Monumentelor Istorice).

Se pare că, post factum, poliţia a demarat o anchetă pentru a elucida circumstanţele în care s-a produs prăpădul şi… decesul. Ce se mai poate scoate din autopsie? O pagină de arhivă!

 

Francezul Yves Pierre Grassa, care este acţionar la firma împricinată, are, la modul general, o „foarte bun㔠opinie despre cetăţenii republicii nord-dunărene, exprimată, conform martorilor locului, prin sintagma: „românii, o speţă de degeneraţi”. Pe lângă italienii de la Râşnov, iată că şi unii dintre francezii sunt de părere că nu ne merităm monumentele şi procedează în aşa fel încât să ajungem, în sfârşit la agricultură competitivă, necenzurată de nici un ciot de zid antic. Să acceptăm proiectul „Pământ curat, pentru o agricultură de tip nou”!

Corespondentul Gardianului, Dumitru Manolache, arată că situl era oricum devastat de localnici şi scormonit de căutătorii de comori (ale căror brăţări de aur nu au fost încă obiectul mândriei recuperatoare a d-lui ministru Adrian Iorgulescu şi a oamenilor domniei sale, Virgil Niţulescu şi Mircea Angelescu). Deci, francezul şi prietenii săi nu au făcut decât să încoroneze opera, împingând cadavrul peste bord.

Pentru că tovarăşii responsabili se ascund ori nu mai sunt la modă, le vom adresa vechiul salut pioneresc, bun pentru acest moment şi pentru toate celelalte în care recepţionează cu stomacul descoperit uperkut-urile distrugătorilor liberi de monumente şi situri arheologice din locul cel prea frământat de bileţele, justiţie de plastilină sau curent electric furat cu mapa ministerială: „Tot înainte!”

 

 

Vasile Mizgan

 

17.02.2007