Toma Bakocz a revenit la Ardud


Pentru informarea neamului este suficient să deschizi Catholic Encyclopedia (http://www.newadvent.org/cathen/02214a.htm) ca să descoperi pe cine am mai „ascuns” zeci de ani.

            Ei bine, personajul s-a născut la Ardud (jud. Satu Mare), dintr-o suspect de modestă familie locală. Moșia aparținea nobililor Drágffy, îndepărtații urmași ai primei „case” domnitoare a Moldovei. A intrat în cinul bisericesc și a urcat în democrația de merit pe care el o încuraja. Aceasta după ce a trecut prin universitățile din Cracovia (Polonia), apoi Ferrara și Padova (Italia). La curtea regelui Matia Corvin a ajuns la 1474. Consacrarea ca episcop de Győr, la 1484, l-a așezat în rândurile clerului superior. De la înscăunarea lui Vladislav a II-lea Jagello (1490) a devenit cancelar al regatului. A urcat apoi la demnitatea de arhiepiscop de Esztergom, iar în 1500 a devenit cardinal. În 1513 a devenit singurul candidat medieval maghiar la ocuparea scaunului papal.

            Implicarea sa în Războiul lui Gheorghe Doja a fost notorie, criza de atunci, cu originea-i reamintită, aducându-i acuza de instigator. A căzut în dizgrație în vremea lui Ludovic al II-lea. În același interval a investit însă în splendida capelă de marmură roșie alăturată catedralei arhiepiscopale din centrul său eparhial, unde i se află mormântul, și care s-a întâmplat să dăinuie peste timp ca cea mai importantă realizare a sa.

            Din 21 iunie 2009, Ardudul are un splendid bust al său, realizat în bronz și montat pe un piedestal din aceeași marmură roșie care a îmbrăcat capela sa de la Esztergom. Semnatarul este artistul sătmărean Zoltán Gergely. Nu comentăm cine a fost de față la inaugurare și cine nu.

            Pentru că nu dispunem de o galerie prea bogată de personaje istorice medievale care dispun de sculpturi omagiatoare, pentru că ne place lucrarea, iar personajul nu face parte din panteonul cu care românii sunt îndeobște obișnuiți, Medievistica a hotărât să promoveze evenimentul și urma sa materială. 

             

Medievistica