România post-medievală

Sobele de cahle renasc


Meșterul László Károly din Târgu Secuiesc a readus în Transilvania soba istorică, confecționată din cahle. Mai precis, nu doar ambalajul ei exterior, artistic, ci și toate mecanismele ei de funcționare. Pentru că este primul despre care putem scrie în acești termeni, ne-am hotărât să-l promovăm în paginile noastre.

Ceea ce el oferă sunt mai ales piese inspirate din cahle medieval-târzii și premoderne din estul Transilvaniei (Secuimea). Din bibliografia tematică, copii simple, angobate ori chiar smălțuite au prins din nou viață. Repertoriul său se poate consulta de pe pagina proprie (www.amrita.ro). Tot el se laudă că ar fi în măsură să execute comenzi după modele noi, care i s-ar oferi.

Medievistica a făcut un scurt reportaj al montării unei sobe la Muzeul „Molnár István” din Cristurul Secuiesc. Originalul sobei datează aproximativ de la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind publicată și reconstituită grafic într-o publicație din anul 2008 (Benkő Elek -Székely Attila, Középkori udvarház és nemesség a Székelyföldön. Budapest, 2008, p. 248).

Derzsi Csongor