Medievistica Forum
https://www.medievistica.ro/forum/

"comori pierdute"
https://www.medievistica.ro/forum/viewtopic.php?f=10&t=145
Pagina 1 din 1

Autor:  Adrian A. Rusu [ Februarie 14, 2009, 10:31:28 AM ]
Subiectul mesajului:  "comori pierdute"

Intrarea foarte târzie a unui material cu temă de orfevrărie îmi prilejuieşte câteva gânduri.
Avem deja două volume publicate despre orfevrăria de la Braşov şi Sibiu. Pentru că sunt prea importante, promit să revin comparativ la adresa lor. Mai am un motiv serios, pentru că subiectul nu s-a tratat cu bune conexiuni artistice şi arheologice.
Amintirea, pe acest forum, a brăţărilor dacice, pentru care statul român a făcut atâta caz este în contraducţie flagrantă cu inerţia de care acelaşi stat (de fapt încarnat de oficiali paraleli de problemele în cauză) faţă de valori celebre ale patrimoniului transilvan.
Să încep cu exemplul "potirului Suki". Este socotit cel mai frumos exemplu al artei medievale provinciale. A aparţinut de la confecţionarea sa, episcopiei catolice a Transilvaniei (Alba Iulia). Acum este vizibil în tezaurul arhiepiscopiei de la Szekesfehervar (Ungaria). Traseul său de ieşire din provincie este cunoscut, iar în temeiul tuturor legilor moştenirilor culturale, el ar trebui revendicat. Desigur, în primul rând de către proprietarul de drept (episcopia de la Alba Iulia), sprijinit de către statul român. Dacă cele două instituţii nu par a se preocupa de o asemenea alternativă, ar putea-o face societatea civilă.
Ca să se vadă despre ce anume este vorba, anexez o imagine.
Imagine

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/