Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Septembrie 23, 2021, 01:05:34 PM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
MesajScris: Februarie 07, 2008, 12:13:32 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Februarie 07, 2008, 10:35:20 AM
Mesaje: 2
Stimati colegi,

Cam de când a aparut cartea lui Alain Guerreau, Viitorul unui trecut incert. Ce fel de istorie a Evului mediu in secolul al XXI-lea? (postată cu titlu şi coperta pe acest site), tot urmăresc să văd ce dezbare a provocat ea aici şi in România. Din păcate, pare că mai nimic. Corectaţi-mă, dacă greşesc, poate n-am avut acces la discuţie. O prezentare făcută de dl Platon în Contrafort, după care...nimic. Vi se pare normal să avem atât de puţin interes faţă de ea? Şi cu siguranţă, nu doar cartea în sine trebuie analizată, ci problemele unei lumi de istorici care sunt, în mare parte, şi ale noastre.
Dar cărţile lui Marcel Pastoureau, dar cele ale lui H. Belting? Şi atâtea altele care ar putea să facă ceva pentru istoriografia noastră? Ele când vor fi discutate la noi în cadre mai largi? Şi ar fi foarte multe lucruri de propus, şi mai ales multe de făcut.

Sunt cam mirată de sterilitatea discuţiilor de aici, acesta este şi motivul intervenţiei mele. Aştept mai mult de la acest loc ce s-a vrut într-un fel şi a ajuns exact locul în care un coleg poate să spune orice altuia pentru că este protejat de nickname.

Cât despre coduri, aceluia care lucrează într-o universite din România, chiar termenul de "cod" a ajuns să-i repugne. Este pentru universităţile noastre epoca "normelor", "codurilor" etc ce vin parcă totdeauna din exteriorul tău. Sau dacă ţi-ai dat şansa (ori ţi-a fost dată) să participi la elaborarea vreunei norme de etică constaţi cu amărăciune că ea rămâne un elaborat teoretic, fără să atingă în vreun fel practica. Eventual serveşte la rezolvarea unui conflict dus foarte departe. Cum pot să ajute ele, amărâtele de norme, chiar şi aşa postate la vedere de orice universtate, să apere instituţia de flagelul nepotismului? Asta ca să vă dau doar un exemplu.

Văzând statistica forumului, constat că sunt totuşi puţin oameni care s-au gândit să posteze ceva aici, comparând-o cu "galeria medievistilor". Nu credeţi că mai întâi ar trebui să căutaţi modalitatea de a-i atrage pe colegi în discuţii? Ştiu destui care ar face-o dacă ar considera că merită. Să afli ce merită e mai greu, şi presupune ceva detaşare, empatie şi să nu fiind atât de impulsiv ca să arunci imediat din vârful condeiului primele lucruri care îţi vin în gând. Să construieşti ceva strategie de dialog. Oamenii simt poate că aşa ceva nu-i reprezintă, ba chiar le mănâncă timpul şi aşa tot mai puţin pe care-l au pentru ce simt ei că au de făcut. Da, şi asta e o mare problemă. Timpul pe care îl ai. Pentru că, poate ceilalţi din institute de cercetare sau muzee nu înţeleg (sau nu la fel, că nu au cum nefiind implicaţi) că timpul colegilor lor din universităţi nu mai e timpul în care predau sau timpul în care cercetează, ci acela în care trebuie să facă hârtii care să ajungă apoi la Minister şi la comisiile ori agenţiile de calitate a învăţământului. Este timpul fişelor de evaluare! Cu ele se măsoară acum timpul omului din universitate. Asta nu e o problemă? Dacă o să spuneţi că aşa ceva se rezolvă în cadrul Ministerului, o să vă spun că e cam greşit.

Timpul a ajuns ce a ajuns. Dar Istoria ce a devenit? Şi cum este ea tratată acolo unde ar trebui predată?

Eu cred că astfel de probleme merită discutate, iar enunţarea lor cam aglomerată aici vrea să spună în primul rând un lucru: sunt teme cu adevărat importante, actuale, faţă de care ar trebui să avem cu adevărat atitudine. Iar "denigrarea" şi atacurile la persoană care însoţesc, uneori şi la unii, atitudinea, sunt convinsă că o să dispară sau o să capete forme acceptabile pe măsură ce dialogul se încheagă. Dar, chiar se doreşte dialog? Pentru că dacă îl vrei cu adevărat, alegi cu grijă ce este pozitiv dintr-un mesaj şi construieşti cu el mai departe.


Ultima oară modificat de iburnichioiu pe Februarie 07, 2008, 12:17:33 PM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 10, 2008, 07:44:24 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Magisterului P.

Multumesc pentru sfatul dvs. Sper ca şi cel pt care aţi fost un adevarat avocat aici să beneficieze, din partea dvs, de prietenie, critică şi sfaturi asemănătoare in temperarea exceselor de care dă dovadă.

Şi eu consider că v-aţi retras la vreme, nu puteati să mai continuaţi o astfel de discuţie, despre un cod deontologic, sub un pseudonim. Agresivitatea pe care aţi perceput-o s-a datorat impresiei generale pe care ati făcut-o, că încercaţi doar să ajungeţi la punctul de a fi scos orice este considerat de dvs atac la o anumită persoană. De asemenea, că aveti ceva personal cu recenzentul. Sunt convins că dacă aţi reveni cu numele adevarat pentru a propune un alt subiect, o să aveţi parte de un cu totul alt tratament.

Regret că subiectul "A.S ca fenomen istoriografic" nu a fost cumsecade inteles. O discuţie provocată de el ar fi fost un bun pretext pentru a discuta probleme de metodă, de concepere a subiectelor, de acoperire a lor, de raportare critică la istoriografia pe care un subiect o are, dar şi probleme legate de cum se construiesc in România de azi carierele. Am invăţat cel putin un lucru. Că principiile nu pot fi discutate sub pseudonime şi că cele din urmă doar facilitează meciuri mici fără miză mare.

Personal nu cred că tot schimbul de mesaje de pe forum, indiferent cum a fost el, ar trebui şters. El ţine de istoria acestui site şi prin urmare ar fi de păstrat.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 12, 2008, 10:07:28 AM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Februarie 12, 2008, 09:55:09 AM
Mesaje: 1
Oricum aţi răsucit-o, v-aţi întors tot la problema cărţilor. Deci nu mai e COD, ci tot cărţi. Adică ideea pe hârtie.
Aţi avut o rubrică la "Noutăţi editoriale", care se ocupa de recenzii. Merita să fie continuată.
Pentru mine există de mult parafraza "carte urâtă, ruşine cui te-a scris!".
Eu m-aş întoarce acolo, la recenzie, la poluarea aruncată către mine, de un veleitar, un iresponsabil ori un inconştient. În faţa ei am văzut o mulţime de derutaţi: se poate publica aşa? Dacă el nu are nici cea mai mică jenă, pudorile mele pot şi ceva mai mari, fără să mă străduiesc prea tare. Dacă ăsta e stilul! Mai târziu, vine şi CV-ul. Uite, am un listoi de publicaţii! Nu te priveşte ce am scris eu acolo! Important e că s-au tipărit, domnule! Eu am pagini tipărite, tu nu! Eu promovez, tu nu!
Dacă nici recenzia nu contează, atunci ar trebui să facem manifeste de împărţit în locurile în care periculosul autor doreşte să urce pe umerii noştri. Măcar jenă le va fi celor care ar trebui să aplaude ascensiunea sa.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 13, 2008, 10:00:27 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:04:04 AM
Mesaje: 39
Am primit o altă lecţie! De la un "ungur" (= maghiar, să nu se crează că sunt xenofob!)
Personajul D. C. ne-a dat o lecţie de bun-simţ! Ne-a spus că batem câmpii. Corect.
Asemenea lecţii ni se tot administrează, dar ne băţoşim repede, scoţând la iveală carnetul de român sadea.
Ne învârtim în jurul problemei. Un nesimţit produce o grosolănie. Noi trebuie să fim "maneraţi", să-l ambalăm în ceară, să nu pută, să nu se supere. Ba, pentru a ne îngriji de prevenirea unei recidive, ni se propune senin să facem un "cod". Pentru nesimţit adică, nu neapărat pentru noi, ceilalţi care nu suntem vinovaţi.
Să zicem că facem CODUL cel mai superb şi mai betonat posibil. Cine îl va respecta: tot noi, nu şi nesimţitul!
Bine a remarcat aici cel care a spus ori scris că nu poţi să porţi mănuşi când ai de-a face cu cei care nu ştiu ce sunt alea şi la ce pot folosi în afara apărării împotriva gerurilor iernii. Stilul este de adaptat: mănuşi de box pentru des-pomenitul nesimţit, de mătase pentru cel care îşi arată clasa superioară.
Am zis!


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România