Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Mai 09, 2021, 06:46:05 AM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
MesajScris: Februarie 04, 2008, 04:21:11 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Este titlul/tema propusă de către Magister P.
Pot să încep cu o întrebare simplă? Am putea discuta aşa ceva, fără ca să ne referim la exemple concrete? de istorici şi lucrări de-ale lor?
Deocamdată, rămân la atât.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 04, 2008, 07:49:39 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Ar fi corect ca Magister să vă dea un răspuns. S-a eschivat.
Vin şi eu cu ceva:
"Dacă, prin absurd, Codul ăsta se va scrie, cum îl implementăm?"


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 05, 2008, 09:17:22 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Este de-a dreptul minunat ce poate scrie (nu ştiu ce formulă de politeţe corectă pot aplica) Magister P.!
Numai citindu-i clasificarea modalităţilor de ... recenzare, rămân total debusolat. Potrivit acesteia, recenzia este ceva absolut neutru, care nici laudă, nici corijează.
Dacă, se censoredşte de la un text monstruos, recenzentul ce ar trebui adică să facă? Cum să scrie despre el? Sigur nu e în ordine ceva!
Magister P uită o premisă esenţială a oricărui discurs istoriografic sănătos: critica. Poate se gândeşte doar cum să o atenueze, să nu o vadă incisivă, demolatoare. Dar ea rămâne singurul reglaj posibil al tuturor scrierilor dintr-o unitate culturală. Altfel, cum s-ar putea opri impostura? Cum ar putea cei tineri şi cu ochii încă lipiţi să priceapă că "nu tot ce zboară se mănâncă"? Fără critică, cum se mai poate interfera cineva în subiecte vechi, deja tratate într-un fel anume (demodat, dezinformat)?
Oricât de dereglată este societatea românească, mie îmi face impresia că nu se poate pune pe seama acestei stări nişte aşa-zisele derapări în a percepe sau produce istoriografia. Doar că administraţia comunistă ne-a impus "atitudinea cuminte" sau chiar "tăcerea". Acum vrem să o şi teoretizăm?
Dacă nu sunt crezut, atunci voi trimite la recenzii făcute de Nicolae Iorga sau Ioan Lupaş, înainte vreme. Printre ele se găsesc pilde bogate de cum se putea turti bidonul gol al vreunui istoricuţ ambiţios la tipar şi foarte mic la idei şi cultură. Nu a fost bună pilda lor? Vrem acum să inventăm "recenzia liniştită" sau "istoriografia de catifea"?
Aş dori din toată inima ca această discuţie să facă rod.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 05, 2008, 03:33:07 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Februarie 05, 2008, 03:27:01 PM
Mesaje: 3
Stimati forumişti,
Mai sunt şi unii care doar vă citesc textele, fără să se înregistreze pe-aici. Am ieşit din rand in privinţa asta şi acum, pt că m-a intrigat faptul că un coleg apără pe un altul cu atâta insistenţă. Rar de văzut asta, apreciabilă până la un punct. Dar avocatul vrea să părăsească subiectul pentru ceva mai bun, pt principii, dar tot revine la inocentul său coleg, dl Al. Simon. Atât de innocent, că nu pot uita minunea ce-a făcut cu un titlu de-al meu de comunicare, ajuns pe mâna domniei sale. L-a schimbat! Fără să-mi comunice. Intreb, e drept aşa ceva? Dar şi ăsta e un lucru care poate fi trecut la banalităţi, aşa că data viitoare mă voi ocupa de ceva care mă preocupă: definirea recenziei. Eu recenzii n-am prea făcut, dar şcoala mea de la Cluj zicea că pot. Că oricine poate avea o opinii. Şi am văzut din fericire şi unele recenzii din România (m-aş gândi numai la Colloquia) despre care pot să spun că mi-au picat tare bine, mai luminându-mă cu o secundă în hăţişul de informaţie care se publică la noi acum. Că de, bani de publicat sunt pentru tot grafomanul.

Eu sunt dintre aceia care cred că fără analiză, opinii şi implicit critică nu ai ştiinţă.

In rest, poate mai revin cu vreo părere, dacă nu mi se va reprosa că am scris prea mare, prea mic, prea colorat sau că sunt prea tânăr.
Toate bune!


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 05, 2008, 08:33:28 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Sunteţi dispus să faceţi ordine!
Cum aţi dorit, vi s-a deschis o pagină nouă. Dar, acum vreţi să o faceţi ştersă pe cea veche? Nu e cam mult? Se numeşte "distrugere de documente istorice".
Nu vă înţeleg fervoarea cu care pledaţi pentru totala depersonalizare a discuţiei. Vreţi să faceţi filozofie sau istorie? Or, pe câte ştiu eu, cea din urmă a fost tărâmul concretului. Fără exemple sau modele vom face o nouă Utopie.
Noi suferim de concret, nu de teorii!
Dacă tot v-aţi ambalat, faceţi odată normele alea etice, să vedem apoi cum le digerăm. Căci, fie vorba între noi, parcă auzindu-vă (sau poate e chiar invers?), universităţile s-au pus pe făcut coduri de etică pe bandă. O să am prilejul să compar pe al Dvs., cu cele existente. Poate se inspiră unul din altul.
Acum, v-o spun pe cea dreaptă: tot pe un caz anume aş învăţa pe careva cum să facă şi cum nu! E boală de profesor, dar verificată bine.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 05, 2008, 09:59:14 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
DEX 1996 spune: recenzia - prezentare succintă (la apariţie) a unei opere literare sau ştiinţifice, cu comentarii şi aprecieri critice.
Magister vrea să o facă "operă de artă"? Păi atunci, eu mă pot duce la plimbare.
Oare codul pregătit îl va azertiza pe profesorul Z (ca să nu dăm nume, că astfel doreşte d-l Megister), că ceea ce face cu noi este ticăloşie, distrugere de generaţie de profesionişti, îndobitocire. Pe mine mă va învăţa să-l tratez cu mănuşi, iar pe el să nu mă-njure. Şi totul devine mai frumos? Asta poate fi o lecţie?


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 05, 2008, 10:08:22 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Februarie 05, 2008, 03:27:01 PM
Mesaje: 3
Mai iese ceva din două poziţii total divergente, una pentru critică, alta pentru ascuns sub preş tot ce trebuie scuturat?


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 06, 2008, 11:07:47 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Ne întoarcem mereu la punctele de plecare.
Fără nume, iarăşi, scriu asta: dacă un autor scoate trei cărţi, toate la fel (să nu zic nici bune, nici proaste), poate fi socotit "fenomen" dacă are un stil particular. Până aici poate fi în ordine? Dar, iată că se arată că scriitura aia trece mai întâi nebăgată în seamă, după aceea se recenzează, la urmă de tot, recenziile de dublează. Cine e de vină? Nu autorul care le-a stârnit?
Magister P a evitat să spună vreo părere pozitivă despre ce s-a discutat ca "fenomen" istoriografic. În înţelegerea mea "fenomenul" reprezenta o carte (sau trei) + îngăduinţa altora de a le lăsa publicate într-un loc unde "cenzura" ori etica profesională ar fi trebui să funcţioneze ca model.
O asemenea situaţie nu poate fi comentată? Doar nu e Curtea cu juraţi! Şi dacă părerile sunt excesiv de dure (pentru pudoarea sau gradul de suportare al unora), înseamnă că autorul respectiv trebuie trimis la plutonul de execuţie? Nici vorbă! Dacă el nu învaţă nimic din ceea ce i se spune, treaba lui! Dar eu şi alţii învăţăm, în mod sigur!
Este modelul de care vorbea şi domnul Tiglaru. Pentru asta trebuie să-i mulţumesc.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 06, 2008, 04:26:20 PM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Februarie 01, 2008, 09:22:08 PM
Mesaje: 10
:'(


Ultima oară modificat de Magister P. pe Februarie 18, 2008, 02:57:03 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Un ultim sfat Domnului Finisan
MesajScris: Februarie 06, 2008, 04:59:11 PM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Februarie 01, 2008, 09:22:08 PM
Mesaje: 10
;)


Ultima oară modificat de Magister P. pe Februarie 18, 2008, 02:55:52 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 06, 2008, 09:58:59 PM 
Neconectat
Administrator

Membru din: Iunie 29, 2007, 12:04:31 PM
Mesaje: 8
Dat fiind faptului, ca stau foarte departe de a sti perfect limba si gramatica romana, am citit de mai multe ori toate discutiile in aceasta tema si nici asa n-am inteles despre ce vorbesc unii, si altii..

dar am realizat un lucru: despre subiect NU!
numai cursul valutar de azi n-am vazut, restul de toate..

Asa ca m-am decis sa verific, ce inseamna mai precis aceasta expresie, codul deontologic:

"DEONTOLOGIÉ s.f. Doctrină privitoare la normele de conduită şi la obligaţiile etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). [Pr.: de-on-] – Din fr. déontologie.
Sursa: DEX '98 | "

(mai ales a celei medicale) ... sau NUMAI a celei medicale??

Asa mi-se pare dupa ce am vazut mai sus atatea reavointa si ura..

Codul deontologiei profesionale a istoricului din România, ar trebui sa contina, intre multe alte ("cei sapte ani de acasa" la unii, sau mai bine la toti):

respect - fata de istorie, ISTORICI, colegi..
responsabilitate - fata de sursele istoriei noastre (monumente, arhive, etc.), de ce scriem, ce zicem.
critica obligatorie - atat si pozitiva, cat si negativa, dar intotdeauna CONSTRUCTIVA!
colaborare - cred ca la asta multi ar trebui sa se gandeasca, incepand de la studenti, pana la
magisteri.. cum, cu cine, in legatura cu ce..


Patru puncte simple, care probabil vi se par banale.. pt. mine nu.
Dar sa vedem: Domnul Magister P., Domnul I. Finisan, Domnul L. Varadi, Domnul A. Rusu, Domnul S. Tiglaru, si Toti, cei care citesc si scriu pe acest forum.. Va insist, sa scrieti, doar cate patru puncte, cat am scris si eu, unul, pe cale de formare si la inceputul meseriei..

Sunteti capabili?

O seara placuta Tuturor,

D. Csongor

P.S. Scuze pt. greseli gramaticale.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 06, 2008, 10:28:55 PM 
Neconectat
Hero Member

Membru din: Septembrie 15, 2007, 03:58:57 PM
Mesaje: 91
Pentru Derzsi Csongor
Este unul dintre cele mai pline de bun simţ mesaje pe care l-am citit.
În rest... Bine şi aşa! Important este să nu părem morţi.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 07, 2008, 10:50:25 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:04:04 AM
Mesaje: 39
Mi se pare că M. P. întrece măsura pe care el însuşi o reclamă.
De ce-i trebuie acum pagina relativă la d-l Ţiglaru? Ca să-i argumenteze detaşarea şi non-combatul?
După propria apreciere a lui M. P., un istoric care nu figurează în „Bibliografia istorică” nu există (S. Ţ. nu există – nici, M. P., dar A. S., da!). Deci „fenomen istoriografic” nu este decât ultimul.
Ceea ce S. Ţ. a publicat se numeşte pamflet. Medievistica a discernut din start "Cercetarea" şi "Stările". S. Ţ. s-a interferat la categoria a doua. Alineatele lui au ieşit, poate visceral sau nu tocmai după gusturile prea rafinate ale celor care se simt comod între asemenea producţii. Trebuie să fi miop să nu-ţi dai seama că el a avut un punct de plecare. Al unuia dintre cei prezenţi în „Bibliografia istorică” şi cu înalte aspiraţii profesionale. Dacă respectivul a ajuns să terfelească în asemenea manieră scrisul istoric şi, în loc să-şi lase piticaniile de panseuri în cine ştie în ce cotlon de jurnal, îl propune celor din afara aceleiaşi „Bibliografii istorice”, pe o pagină web, ofici[i]ală[/i], a unei instituţii care ar trebui să respecte elementare principii de scriere a istoriografiei, se cheamă că cel care nu poate admite prostituţia istoriografică merită el şi numai el a fi făcut fenomen de discutat? S-a mai spus pe aici: la asemenea imput - un output pe măsură! Dar, cum au observat-o pe rând cam toţi, pe M. P. doar output-ul îl interesează, nu şi stimulentele lui.
Evaluările cu care operează M. P. nu sunt corecte. I se mai poate reproşa şi faptul că se doseşte sub un nume oarecare, din spatele căruia nu ar putea avea prea mari pretenţii de credibilitate. Dar şi acest lucru rămâne dreptul său. Nu are decât să rămână veşnic astfel.
Mă alătur penelor care au scris că ar trebui să isprăvim maniera de „forme fără fond”.


Ultima oară modificat de Gelu Munteanu pe Februarie 07, 2008, 10:55:31 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 07, 2008, 11:01:29 AM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Februarie 01, 2008, 09:22:08 PM
Mesaje: 10
Stimati forumisti,

;)

Iata doua principii de baza ale deontologiei profesionale a istoricului, nu doar din România, ci din toata lumea :

1. Respecta-ti colegul ca pe tine însuti.

Nu poti cere nimanui sa te trateze altfel decât tratezi tu pe altii. Istoriografia este o întreprindere colectiva : devenim istorici pentru ca citim lucrarile altora, si pentru ca scriem, la rândul nostru pentru altii. Ascultându-ne unii pe altii, ne amelioram noi însine. Fiind îngaduitori cu persoana pe care o criticam, o vom ajuta într-adevar, sa îsi îndrepte, eventual, erorile. Cine are chef sa urmeze îndemnurile, fie ele chiar juste, ale cuiva care vrea sa îl înjoseasca ? In fine, orice critic trebuie sa nu uite ca si el poate fi criticat la rândul sau. Si ca orice recenzie poate sa fie recenzata.

2. Respecta-te pe tine însuti !

Mai ales, respectarea celuilalt începe cu respectul fata de sine însusi. (...)

;)

In concluzie, o recenzie adevarata este o recenzie "la obiect", nu la "subiect" (în acceptiunea filosofica a acestor termeni, daca mi se îngaduie). Orice text pe care îl scriem este ca un bumerang : daca stim sa o facem, el revine frumos în mâna noastra dupa ce si-a atins tinta ; daca nu stim sa îl mânuim, ne loveste când nici nu ne asteptam. Si atunci sa nu dam vina pe nimeni, pentru ca ne-am facut-o cu mâna noastra !

Acestea fiind zise, ma despart de Dumneavoastra printr-un divort civilizat. Si, daca într-adevar binevoiti, puteti din partea mea renunta, în mod echitabil, la cele doua topice "personalizate", si purcede, de acum înainte, numai la discutii serioase.


;)


Ultima oară modificat de Magister P. pe Februarie 18, 2008, 02:54:58 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Februarie 07, 2008, 11:15:07 AM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Februarie 01, 2008, 09:22:08 PM
Mesaje: 10
Domnule Derzsi Csongor,

Felicitari pentru punerea la punct pe care ati facut-o. Vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Cu oameni ca Dumneavoastra, deontologia istoricului din România nu este o cauza pierduta. Multumesc pentru lectie ! Toti avem de învatat !

Al Dumneavoastra,

Magister P.

:)


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 19 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România