Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Decembrie 08, 2021, 03:01:45 AM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Omagii
MesajScris: Aprilie 08, 2014, 09:14:41 AM 
Neconectat
Full Member

Membru din: Februarie 02, 2014, 07:59:10 PM
Mesaje: 19
Pierderea busolei din scrisul nostru este măiestru oglindită de modalitatea prin care ne "omagiem".
Am ajuns la performanţa de a face concurs cu cine este omagiat mai repede. Premiul I îl va deţine multă vreme un grup şcolit la Sibiu, care şi-au făcut osana profesorului lor la împlinirea vârstei de 45 de ani! Probabil că şi-au spus că aşa trebuie ori ştiau că nu-i place tortul în general, chiar cu o inscripţie potrivită sau număr de lumânări. Chişinăul a venit apoi cu locul II, pentru dascăl ajuns la 50 de ani.
Indiferent de cât de merituoşi ar fi fost omagiaţii, săritura peste calul decenţei s-a afişat cu naivitatea ori slugărnicia celor care n-au nici un fel de comparaţii de cum şi când ar trebui respectaţi nişte dascăli. Antreprinzele vor rămâne, la nivel global, cel mult drept bune dovezi de cum se poate face rost de ceva bani pentru publicaţii.
Nu ne putem opri însă doar aici. După 60 de ani, un dascăl cu un (2-3?) omagiu deja fabricat, s-ar simţi de-a dreptul înjosit dacă nu l-ar primi şi la 65, apoi la 70 şi, dacă Dumnezeu îl ţine în viaţă şi-i mai lasă în mână ceva conduceri de doctorate sau puteri academico-administrative, şi cele de 75, 80, 85 şi 90 de ani. În mod teoretic, un ins sănătos, ar putea deţine, la viaţa lui, între 8-10 "omagii"! Nici Ceauşescu nu a avut parte de atâtea! Ar fi trebuit să i se facă şi la vârstă rotunjoară şi la fiecare alegere de Congres PCR ori de preşedinte al României.
Este, totuşi, prea simplu. În anul care s-a scurs, am înregistrat încă un record: acela de a face trei omagii pentru aceeaşi personalitate, în trei locuri diferite (Iaşi, Brăila şi Reşiţa). Cu alte cuvinte, paroxismul mai are încă limite de atins, fără ca cineva să ştie când deja s-a căzut în ridicol. Că cele trei puncte geografice au ştiut unele de altele ori ba, este o bună întrebare. Pentru că dacă au ştiut, atunci lucrătura este şi mai groasă-n realizare. Evident, în acele volume ori în altele, am înregistrat înghesuiri de nume de autori care nici cu aripa gândului şi boarea temelor istoriografice nu fuseseră atinşi de către omagiaţi. Ceea ce conduce, evident, la concluzia că s-a folosit totul doar ca un pretext de publicare. Bun lucru, dar ce formă de consolare ori de mângâiere de orgoliu în a te gratula cineva fără să ai habar cine ar fi... În rest, că sumarele nu vor reflecta vreodată suficient respect prin ţinuta lor amestecată şi uşurică, că nu vor indica nici ceea ce dascălul a trasat ori iniţiat în disciplina pe care a servit-o, este deja neimportant.
"Bieţii" omagiaţi sunt în postura stânjenitoare de a-şi vedea republicate, la fiecare interval omagiant, opurile în liste. Atunci se vede cât de puţină drojdie a rămas în creşterea lor ştiinţifică. Un clujean şi-a "băgat" între "studii" articuluşurile din revista (foia ziaristică) "Academica", micuţele omagii la alţii, vii şi morţi, (de câte 1-2 p. fiecare) şi uşurele discursuri puse sub numele de prefeţe, cu tot atâtea pagini subsumate. Lucrurile s-au înmulţit prin aşezarea prefeţelor, coordorărilor şi altor "opere majore şi esenţiale". Ca să se ascundă productivitatea scăzută, dintre succesiunile de omagii, se poate adopta cu succes maxim înserierea titlurilor nu prin numere, ci prin buline. Cine ar mai băga de seamă aceleaşi articole ori cărţi reluate identic la interval de câţiva ani?
Cu decenii în urmă, când redactam bibliografiile ştinţifice ale cadrelor didactice universitare, încercam cu justeţe să scoatem din listele de lucrări cu o asemenea calitate declarată, articole publicate în "Arici pogonici" sau "Paza contra incendiilor". Spre disperarea noastră, autorul Ştefan Pascu revenea cu titlurile eliminate, cerându-ne imperativ să le reintroducem în liste. Era deja o boală dermatologică, localizată în obraji, de care, precum se vede, nu am scăpat. Ea se numeşte "lustru fără bază".


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Omagii
MesajScris: Aprilie 09, 2014, 06:06:26 AM 
Neconectat
Full Member

Membru din: Februarie 02, 2014, 07:59:10 PM
Mesaje: 19
Mă tem că nu am scris tot...
Trebuie să ne uităm și cine primește ori cui i se fac omagiile. Nu este foarte greu de constatat că mereu este vorba despre un șef. Calitățile lor productiv-profesionale nici că ar conta. Numai el/ei sunt or ar trebui să fie ridicați pe piedestaluri. Ca să se vadă mai bine, ca să se-nțeleagă de ce sunt șefii unor instituții aflate în agonie și debusolade, drept mulţumire pentru că principala lor grijă este să dribleze concedieri, eforturi prea trudnice, politica să nu exagereze cu angajările piloase, tăierile de buget ori, în general, "mai rău să nu fie". De pildă, acolo unde directorii de muzee s-au schimbat rapid ori sunt prea tineri, nu există omagii.
Intervine apoi reacția în lanț: dacă ți-am făcut un omagiu, rămâi dator să mi-l faci și mie, când mi-o suna cesul vârstei. Ajungem în varinta de omagii de ping-pong. Nici cei mai tineri nu sunt dezinteresaţi şi covârşiţi de steaua vârsnicilor. Dacă ţi-am făcut omagiu, se cheamă că îmi dai doctoratul mai uşor, mă promovezi mai repede, îmi dai o bucăţică meschină de dulce înaintea altora.
Cei ce le fac şi le primesc nu ştiu exact cum se simt. Mai bine? mai fericiţi? mai legănaţi în iluzia că au ajutat la ori au răzbătut deja în Olimp? Probabil că cei mai mulţi nici nu-şi fac asemenea probleme. Pur şi simplu au bifat încă o formalitate la modă, din care nu trebuie să fie pe dinafară.
Mai există un pas către necroloage şi necrofilie, despre care, poate, voi scrie altă dată.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România