Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Octombrie 20, 2021, 02:44:34 AM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 13, 2008, 12:35:12 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Mai 13, 2008, 12:23:55 PM
Mesaje: 1
Cum este posibil ca un securist dovedit, comunist pana la maduva, cu statut de profesionist cu identitate dubioasa, sa ajunga MEMBRU CORESPONDENT al Academiei Romane, apoi DIRECTOR de Institut de Istorie?
Numele: nicolae edroiu!
Tata Iliescu ne-a caznit ani intregi, amanand intrarea Romaniei pe usa din fata in Europa.
De el am scapat, da de academicieni comunisti NU!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 18, 2008, 01:31:43 PM 
Neconectat
Newbie

Membru din: Mai 18, 2008, 12:50:38 PM
Mesaje: 1
Buna ziua tuturor !


Ciudat este ca, dupa 1989 incoace, "v-ati trezit" abia acum, intr-un "context anume", pe care numai dumneavoastra il stiti, sa faceti astfel de aprecieri ! Nu putem pune etichete oamenilor si nici nu putem face judecati de valoare asupra lor, dupa timpurile pe care bunul Dumnezeu li le-a dat sa le traiasca ! Apoi cu totii stim, cei care am trait in timpul regimului comunist, cum se puneau de fapt problemele... la fel, cu totii am trait dezorientarea de dupa 1989...

Parerea mea, despre ceea ce ati postat:

1. Nu-i putem acuza pe toti profesorii care au trait in perioada comunista, ca au fost "comunisti pana in maduva", este o imagine falsa, creata de persoane care incearca din rasputeri sa calomieze, fara discernamant. Apoi, nu avem dovezi sa calomiem pe cineva, oricine ar fi el, ca ar fi fost "securist" sau nu, in lipsa unor probe sigure, la care oricum nu avem acces.

2. Faptul ca un anumit profesor si cercetator a ajuns academician si director al unei prestigioase institutii nu este o "intamplare", ci este rodul muncii, activitatii si valorii dansului, care nu poate fi negata. Cei care il blameaza, ar trebui sa mearga intai in biblioteci sa citeasca contributiile dansului, singurele care conteaza.
Umila mea parere este ca un mare istoric se masoara prin lucrarile sale, iar, indiscutabil, domnul profesor si membru corespondent al Academiei Romane, Nicolae Edroiu, este un mare profesor. Nimeni nu este perfect in lumea aceasta, dar anumite lucruri nu se pot nega.

Indemn calduros pe toti cititorii parerii domnului "Halebardieru" sa mearga la biblioteca, sa se documenteze, iar apoi sa vina sa citeasca si parerile noastre.
Multumesc site-ului pentru posibilitatea lasata ca fiecare sa-si poata exprima parerea liber.

Salutari tuturor.
Doru


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 18, 2008, 04:32:54 PM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Mai 07, 2007, 06:49:37 AM
Mesaje: 8
Localitate: Cluj-Napoca
Imi pare rau ca lumea gandeste astfel despre un istoric, as putea spune, de leganda. Poate stimabilul "Halebardieru" nu stie, dar Domnul Profesor Nicolae Edroiu este un profesor foarte apreciat de catre studenti. Da, circulau intr-o vreme articole prin presa cum ca Domnul Edroiu ar fi fost securist si alte cele, dar puneti-va in pielea unui tanar doritor de afirmare inainte de `89....ce ati alege, anonimatul sau tot ce v-ar sta in putinta pentru a va intretine familia si a va forma o reputatie??? Eu cred ca 99% din cei ce si-ar pune aceasta intrebare ar alege varianta a doua....
In plus sa nu uitam ca Domnul profesor Edroiu are o varsta admirabila, acesta fiind inca un motiv pentru care trebuie respectat...oricum, bunul simt se invata in familie...si se aplica in societate. Mi-a mai fost dat sa vad persoane cu acest gen de pseudonime care au ca scop primar denigrarea, bataia de joc, blamarea si calomnierea...
Daca am afirmat cele de mai sus despre Domnul Profesor Edroiu, nu inseamna ca restul cadrelor didactice sunt mai prejos, iar pentru a incheia mica mea interventie, stimabile Halebardieru, va indrum sa dati un simplu click aici
http://www.history-cluj.ro/Istorie/cercet/Edroiu.htm


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 21, 2008, 11:23:57 PM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Februarie 03, 2008, 10:50:45 AM
Mesaje: 5
Sa ma iertaţi d-le Muresan, dar cu "Domnul Profesor Nicolae Edroiu este un profesor foarte apreciat de catre studenti" nu prea aţi nimerit-o. Nu demult i-am fost student, şi profesori ca dumnealui nu mai vreau. Şi nu mai vreau nici ca alţii, care citesc cursuri de pe foi îngălbenite, care se bâlbâie când îi întrebi ceva, care nu au ţinută de profesori in nici un fel, care uită să vină la scoală ori care nu îşi cunosc deloc studenţii, pentru că pur si simplu nu au timp de ei[/b]! Vreau în schimb profesori tineri care ma pot forma, care sunt deschisi la nou, care improspateaza istoriografia noastra de lemn, cu ale caror recomandări pot ajunge să aplic (cu şanse la o bursă în strainatate)! Profesori tineri care nu au loc de dinozaurii avizi sa ocupe cat mai multe posturi, avizi sa conduca ceva cu orice preţ, să prindă un alt grad imediat ce apare la orizont! (Desi treaba cu site-urile prin care să dai note profesorilor tăi mi s-a părut o idee nefericită cand am vazut-o la straini, am ajuns să cred că poate să fie o modalitate de a aduce cu picioarele pe pământ pe unii profesori de la noi, să vadă şi ei mai bine ce sunt în ochii studenţilor. Aşa cum or fi ei astăzi!)

Nu am nici cea mai vaga idee despre cum "a reuşit" dl. Edroiu în viaţă, dar aş lua în calcul chiar temele alese pentru a publica. Mi se pare insă foarte ciudat că puneţi problema în acest fel: "Da, circulau intr-o vreme articole prin presa cum ca Domnul Edroiu ar fi fost securist si alte cele, dar puneti-va in pielea unui tanar doritor de afirmare inainte de `89....ce ati alege, anonimatul sau tot ce v-ar sta in putinta pentru a va intretine familia si a va forma o reputatie??? [b]Eu cred ca 99% din cei ce si-ar pune aceasta intrebare ar alege varianta a doua..." Mi se pare incredibil că puneţi problema astfel! Detaşarea de subiect necesară unui cercetător oare unde vă este? nici măcar aşa de amorul artei nu o mai încercăm? E o iluzie, nu? strecurată uneori de profesori ca să pară mai oneşti?

Poate că aşa doriţi să fie, un profesor stimat de studenti si doctoranzi, dar realitatea stă cam altcumva. Nu vorbim oare de acel profesor la care poţi adormi de câteva ori pe oră, neîntors, de acel profesor care nici nu e la curent cu e mai nou (si pare ca nici nu a fost vreodată) in istoriografia contemporana, care nici nu judecă dupa criterii profesionale lucrările pe care le coordoneaza...care nici nu lucrează cu adevărat cu studenţii sau doctoranzii pe care îi are? Iar despre lista publicaţiilor... ce să mai spun? Pare să fie lista publicaţiilor unui om "bun la toate", cu multe elemente de "Cântarea României" şi cu aer de secol XIX, pe care ti-o poţi da de cap că nu găseşti ceva formativ...Mult şi... nu vreau să mai spun cuvinte prea tari, care să-mi aducă o ploaie de reproşuri + discuţii sterile de la prea subiectivi istorici sau prea puţin dispuşi la comparaţiile atât de necesare unui istoric.
Si sa nu-mi spuneţi şi mie că nu m-am dus la bibliotecă să-i citesc măreţele opere. M-am dus, şi am murit de plictiseală, la fel ca la ore. Iar când a trebuit să-l consult pentru un subiect, de fapt a trebuit să-l verific mereu cu alti autori. Nu pentru că aşa se face in general, ci pt că aici, ori la Ştefan Pascu, se impune în mod deosebit.
Eu consider închis aici subiectul. Am mai spus, nu doresc să ajungem la discuţii fără sens, aşa cum s-au mai desfăşurat aici. Am intervenit pentru că mi s-a părut prea la nelalocul lui atâta periaj şi ca să ştiţi că există şi alte opinii, cu totul diferite, în legătură cu această tema în care cu avânt v-aţi lansat. Unele care se pot susţine, la nevoie, cu pasaje copioase din istoriografia noastră bravă.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 24, 2008, 12:31:39 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Intr-adevar, nici mie nu mi se pare ceva in ordine. O sa revin pe subiect pentru ca merita.
Istoria este cea care nu uita. De ce atunci sa ne facem ca nu s-a petrecut nimic? Pacatosii ar trebui sa procedeze ca strutul si sa nu mai scoata capul. Daca nu o fac astfel este pentru ca ceilalti le pernit acest lucru prin tacere sau toleranta. Nesimtitii vor profita mereu de lipsa de reactie a celor cu bun-simt, dar educati in a tacea.
Recrudescenta comunistilor este rezultatul inconsistentei generatiilor tinere. Este ca si cind i-am invita sa revina pentru a ne calca, in continuare, in picioare.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Mai 30, 2008, 11:38:19 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Cautarea pe net a fost suficienta pentru a ma lamuri.
Inceputul pare a fi marcat in "Memoriile" lui David Prodan.
Dupa care urmeaza o ascensiune de "baiat cu origine sanatoasa si dosar imaculat". Umblete prin strainatate ante 1989. Discurs violent la adresa timisorenilor revoltati in calitate de mare responsabil politic PCR. Tacere citiva ani. Renastere in "Forumul" lui Iliescu si promovare imediata dupa cistigarea alegerilor din PSD.
Refuzul acad. Al. Zub de a semna numirea in directiune. Conflict de presa cu alti istorici clujeni, in care s-au afirmat lucruri dintre cele mai scandaloase.
Din opera asumata si facuta publica, impanata cu numeroase articole de ziare, nu pot retine nimic cu adevarat semnificativ. In afara poate a relevarii superlative a ecourilor unui singur eveniment istoric. Salturi de la o epoca la alta, fara ca finalitatea sa poata fi socotita de referinta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Iunie 03, 2008, 05:22:52 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Curat şi rece! Apărarea mai are ceva de spus? Nu? Condamnat de istorie!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Academici de societate veche
MesajScris: Iunie 04, 2008, 01:49:18 PM 
Neconectat
Jr. Member

Membru din: Mai 07, 2007, 06:49:37 AM
Mesaje: 8
Localitate: Cluj-Napoca
Nu cred ca se cuvine sa punem problema in termeni de aparare si acuzare...Nu este vorba aici despre un tribunal al vrajitoarelor, menirea forumului nu este aceea de a-i judeca pe cei ce ne-au fost profesori.
Dar ca sa va raspund punctual la intrebare....apararea a fost ocupata cu redactarea lucrarii de licenta.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Septembrie 13, 2008, 07:43:12 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Aprilie 07, 2007, 09:20:25 AM
Mesaje: 49
Eu am o întrebare? Academicul este un cetăţean ori numai un model de făcut efigii plastice?
La câte se întâmplă în ţara asta, nu am auzit un glas în presă, altfel decât discret şi abia articulat, care să strige de cum ne arată cărţile de istorie, de cum ne arată monumentele, de cum dispar şcoli istoriografice. În sfârşit, o cauză acolo pentru îndreptat...
Să trag concluzia că au înţepenit în suficienţă ori sunt prea ocupaţi de noi tomuri fundamentale?
Că de citit medievistica.ro, cred că oricum nu le e la îndemână!


Ultima oară modificat de Solomon Tiglaru pe Octombrie 10, 2008, 08:33:07 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Septembrie 16, 2008, 08:44:24 AM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Nu stiu de ce s-a "blocat" rubrica dedicata "fenomenului" A. S.
Dar, vreau sa se stie ca in ciuda tuturor nefericitilor circotasi, trei academicieni (Ioan Aurel Pop, Nicolae Edroiu si Marius Porumb), impreuna cu un mare medievist oradean (Sorin Sipos), i-au acordat lui A. S. titlul de doctor in Evul Mediu romanesc, cu calificativul suprem.
Vreau ca toata lumea sa taca din gura, sa aplaude din palme si sa fie fericita in suflete. Zidul de cremene al apreciatorilor este atat de monolitic incat nu mai e loc de intors: calea lui A. S. catre o cariera universitara si academica este larg deschisa!
Ar trebui sa se ia exemplu si sa facem toti ca el. In fond el reprezinta o "reteta a succesului profesional", oficial recunoscuta si superlativ apreciata de "floarea" istoriografiei medievistice din Transilvania.
Eu, cu glasul meu mic, imi recunosc pacatul de a fi gresit in fata inaltimii sale promovatul.
Traiasca A. S.!


Ultima oară modificat de Ioan Finisan pe Septembrie 16, 2008, 02:56:15 PM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Este Camil Muresan un "medievist"?
MesajScris: Septembrie 27, 2008, 01:02:39 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
A început să se afirme cu un vol. despre "Iancu" de Hunedoara. L-a publicat apoi în diferite variante. După 1990, vol. principal a şi fost tradus neschimbat în limba engleză, cu o introducere destul de anodină. Tot el a semnat capitole din ultimul tratat academic despre acelaşi personaj istoric. Este o lectură de pagini cu totul depăşite moral. Este citată o bibliografie nouă, dar care nu s-a folosit absolut deloc în textul tratatului. Adică ni s-a dat un magistral exemplu de cum NU se face istoriografie.
Pe de altă parte, autorul a excelat în literatură istorică "de popularizare" despre mediile anglo-americane din perioada modernă şi contemporană.
Astea nu-mi par nici serioase studii de medievistică, nici măcar merite adevărate pentru intrarea în Academia din Molucele de Nord-Est.
Ca profesor universitar nu are continuatori sau discipoli cunoscuţi.
Ca şef al Institutului de Istorie "G. Bariţiu" din Cluj-Napoca, de numele lui se va lega veşnic cedarea clădirii către Universitatea "Babeş-Bolyai".


Ultima oară modificat de Ioan Finisan pe Octombrie 10, 2008, 08:37:06 AM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
MesajScris: Octombrie 06, 2008, 04:38:50 PM 
Neconectat
Sr. Member

Membru din: Decembrie 29, 2007, 11:48:12 AM
Mesaje: 31
Da, cred că această constatare nu am prea văzut-o. Lotul clujean de academicieni istorici este botezat de către PSD! Să spună cineva că ar fi o simplă coincidenţă, că l-aş trimite urgent la plimbare.
Că, după alegere, s-au dat în spate, să nu care-cumva să apară prea evident ai cui creaţii au fost, şi asta este adevărat. Ca şi când ar vrea să pricepem că ei sunt produsele carierelor lor strălucite, nu ai unui anume stil sau servilism politic. Pe mine nu mă vor convinge.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România