Medievistica Forum
https://www.medievistica.ro/forum/

Case sau altceva la Alba Iulia?
https://www.medievistica.ro/forum/viewtopic.php?f=21&t=183
Pagina 1 din 1

Autor:  Adrian Andrei Rusu [ Februarie 16, 2012, 12:16:38 PM ]
Subiectul mesajului:  Case sau altceva la Alba Iulia?

Radu Oţa, George Bounegru, Dan Anghel, Descoperiri arheologice de epocă premodernă la Alba Iulia, în Apulum. Series Historia & Patrimoniu, XLVIII, 2011, p. 281-286.

Aş sublinia, în primul rând, efortul unor arheologi locali de a-şi depăşi stricta specialitate şi de a oferi, curajos, materiale din alte epoci.
De curând, am contestat cronologia veche şi am demonstrat cronologia nouă a locuinţei săpate de către Gheorghe Anghel în anul 1965 (vezi http://www.medievistica.ro/pagini/arheo ... Cahle.html ).
Aş mai corija cu eliminarea „crucii de mormânt din anul 1622” (p. 281) – de fapt o lespede de mormânt; cu monstruozitatea onomastică, tipic românească, „Matei II” – în loc de Matia II.
Deşi au tot felul de descoperiri de la începutul secolului al XVII-lea (str. Moţilor nr. 73), autorii nu pot pretinde că stau în faţa unei locuinţe (p. 282, 287, fig. II). Ar trebui să-şi imagineze cum se trăia în ea, fără nici un fel de sistem de încălzire. Dat fiind complexitatea formelor de amenajări umane ale vremurilor, conjugată cu bogăţia inventarului, ar putea fi vorba şi despre o anexă locativă (depozit?).
În vremea respectivă nu se fac „gropi menajere” de 2,7 m adâncime, nici gropi cu rost de „frigider” de 2,65 m adâncime (p. 283). Deci, s-au regăsit foste gropi de cereale (arderea pământului poate fi un semn), o formă de fântână mai veche (urmele de cărbune pot proveni şi de la cămaşa de lemn a instalaţiei) ori o … latrină!
Locuinţa din strada dr. Ioan Raţiu ar fi trebuit dovedită ca existând într-o perioadă anume, pe baza inventarului, rămas necunoscut.
A pune toate distrugerile de la Alba Iulia numai pe seamna evenimentelor de la mijlocul secolului al XVII-lea, este periculos pentru orice interpretare arheologică. Altele, la fel de serioase, au avut loc şi la-nceputul secolului amintit. Autorii au la-ndemână o monografie orientativă, pe care nu o citez pentru a nu-i face publicitate.
Aş aprecia ca datările doamnei Daniela Marcu-Istrate să fie preluate cu prudenţă şi confirmate cu alte lucrări sau artefacte publicate, dacă se poate, de către specialişti confirmaţi.
Lipsa materialelor ilustrative (cu excepţia unor pinteni) este cea mai mare deficienţă, în opinia mea.

Adrian Andrei Rusu

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/