Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Decembrie 01, 2021, 09:11:30 PM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Editura Istros
MesajScris: Iulie 05, 2008, 01:16:23 PM 
Neconectat
Hero Member

Membru din: Septembrie 15, 2007, 03:58:57 PM
Mesaje: 91
Cred o marea mulţime a medieviştilor care parcurg paginile acestui site au băgat uşor de seamă hărnicia şi ritmul în care o editură munteană ne hrăneşte cu cărţi tematice.
Medievistica.ro nu a făcut numai oficiul de a populariza aceste volume - altfel poate mai puţin ştiute -, ci s-a şi aplecat asupra unora dintre ele. Nu este în intenţia mea să rememorez aceste momente. Ar fi doar de adăugat faptul că, la încasarea unei critici, principalul responsabil al editurii a mărturisit prin reacţia sa cât de puţin se poate apleca la o opinie alternativă, chiar şi dintre cele mai bine documentate. Că această reacţie s-a răsfrânt şi asupra mea, este o altă poveste, pe care mi-o voi îngădui să o sancţionez, cândva, într-o notă de subsol. Căci a fost vorba acolo de mai mult decât supărarea "babei pe sat"!
Acum, la un nou volum - în care, cu voia sau fără voia "cenzorilor" editurii, m-am văzut şi eu "strecurat" în sumar, - îmi voi îngădui câteva reflecţii. Este vorba despre volumul omagial Şerban Papacostea, la 80 de ani de la naştere.
Nu pot înţelege de ce, acelaşi responsabil de meritorie editură, trebuie neapărat să-şi lege numele şi de coperta volumului. O copertă pe care aş judeca-o aspru ca fiind prea similară cu celelalte cărţi apărute de curând, ostentativ inscripţionată şi bulucit ilustrată. Ea produce doar şocuri de culoare, cu un montaj aleator, care nu prea are relaţie cu preocupările celui omagiat ori conţinutul sumarului. Moldova este acolo reprezentată excesiv. Îmi este foarte limpede că pe copertă au ajuns doar lucruri aflate la îndemână, în preziua intrării coperţii la tipar.
Potretul omagiatului este de-a dreptul o impietate: o sepia palidă care abia se desprinde din fondul chenarului.
Mi-aş îngădui să amendez şi lucrătura Evdochiei Smaznov, care pare a uita cât de multe posibilităţi îngăduie astăzi tiparul. Un font mai mic şi mai adunat, ca să nu spun că şi în alt registru de exprimare decât cel atât de banal al lui "Times New Roman", ar fi produs nu doar o pagină mai densă, dar şi o oglindă de pagină mai generoasă.
Dintr-o altă neglijenţă supărătoare, descrierea CIP oferită BNR are altă formă decât titlul volumului.
Această notă serveşte viitorului. Dacă ea va fi recepţionată, din nou, drept un afront, voi socoti că vor avea totuşi alţii de învăţat, dintre cei care mai doresc să-şi nemurească numele în istoriografia de medievistică.


Ultima oară modificat de Adrian A. Rusu pe Iulie 23, 2008, 05:11:16 PM, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România