Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Decembrie 04, 2021, 04:57:56 PM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Delictul de opinie
MesajScris: Iunie 08, 2011, 07:41:37 PM 
Neconectat
Hero Member

Membru din: Septembrie 15, 2007, 03:58:57 PM
Mesaje: 91
De curând, un coleg bucureştean îmi semnala consecinţa publicării de către domnia sa a unui material în Historia, privitor la Avram Iancu. A avut parte de o replică şi, mai ales, de o revărsare anonimă de comentarii pe forumul publicaţiei. Le-am parcurs în parte, până la a deveni îngreţoşat de halul la care se poate duce prestaţia celor de pe lângă subiect şi dispută.
Se pricep sau nu la ceea ce s-a publicat, anonimii şi-au adus aminte ori au descoperit instinctiv că au a se răfui cu cineva; cineva care nu este om politic, nu le-a luat baclavaua de la guriţă, dar care, chipurile, le mânjeşte sfânta şi iubita lor credinţă în simbolurile istoriei naţionale. Toată cătrăneala vieţii mizere de zi cu zi, se poate uita revărsând ură către o ţintă apărută la moment. Chiar dacă ar fi vorba despre nuanţe noi, "a păta" printr-un alt unghi de vedere este aproape o crimă intelectuală, care ameninţă să-l excludă pe împricinat dintre mădularele neamului.
Nu doresc să polemizez pe aceeaşi temă, doar să constat că prestaţia, de o nimicnicie demnă de tarabă vulgară, nu se dă în lături să aşeze opinia la capătul unui CV ieşit parcă dintr-un dulap plin de dosare deja întocmite, care ar explica eroarea imensă a făptaşului. Dintr-o dată, istoricul "criminal" de curăţenii şi sfinţenii româneşti are şi o rudă în persoana-mi. Ni se recomandă, potrivit aceloraşi prestatori de vâscozitate, să ne asociem medical, după modelul bufono-politic vadimist.
Dacă aş încerca să mă fac dintr-o dată plăcut şi recepet la nivel de standarde îngheţate în tratate produse în cea mai mare parte în comunism ori din şcoala lui, mărturisesc că nu ştiu ce tip de istorie ar trebui să mai scriu. Pobabil niciuna. Mai optimist, una în care să-i fac mereu pe strămoşii mei şi ai paznicilor de pe net ai istoriei naţionale, frumoşi, foarte deştepţi, mereu învingători, producători de valori diamantine, dar nedrept apreciate de o lume întreagă, totdeauna inocenţi şi puri în faţa neobrăzării unor străini. Ca să-mi iasă totul perfect, ar trebui să selectez excesiv de atent doar ce-mi convine, să nu implic logica decât ocazional, şi să nu-mi bat vreodată capul ca textul să fie tradus în vreo altă limbă decât cea natală, în care a fost scris.
Apoi, pentru ca delictul de opinie să fie deplin evitat, să fac un slalom elegant printre scriiturile istoricilor în viaţă, poziţionaţi bine social ori poate numai cu păstrată muşchiulatură de degete şi încheietură de mână. Dacă nu pot evita aparenţa de produs nou, atunci trebuie să scriu despre toate lucrările aceloraşi că sunt "excelente" ori măcar să nu scriu nici da, nici ba, la adresa contribuţiilor lor. Pe "impuri" trebuie să-i condamn mereu, ba ironizându-i superior, ba dându-le lecţii, ba ignorându-i suveran. Evident, nu contează dacă dădăceala are sau nu suport real, important este să las a se-nţelege că ceea ce a săvârşit "neortodoxul" are iz de ciumă. Când nu mai găsesc nimic care să le desfacă produsul, atunci dezgrop "dosarul de cadre", reamintind că respectivul a avut o bunică evreică, a greşit o cruce în faţa unei troiţe ori a sărutat pe furiş o studentă.
Cu formula aceasta nu se poate risca ca cineva să te lipească, prin analogizare, de vreo zvâcnire non-conformistă a colegilor, nu poţi nici risca să te respingă vreun şef care se substituie neobrăzat vreunui colegiu de redacţie de revistă, poţi avea garanţia că vei fi lăsat să te apropii de ceva studenţi, ba să şi conduci doctorate deocheat de proaste. Pentru a ajunge ceva mai sus, nu este suficient să prestezi cuminte, trebuie să te activezi pe linia de paznic de curăţenie şi disciplină istoriografică, să ai ceva importante contribuţii paraprofesionale, judecate undeva ocult ca fiind "pentru ţară şi popor".
Ţâşnita nouă dispută indică faptul că nu dorim să învăţăm nimic. Ne înmormântăm cu inconştienţă în găinărie, fals patriotism, rezistenţă la nou, abulism. Şi istoriografic dorim să murim cu iluzia vinei altuia. Sună foarte bine şi merită să reţinem: "din cauza unuia ca Adrian Andrei Rusu istoria neamului românesc are bube!" "Din cauza existenţei aceluiaşi, nu putem să-i facem pe români mai patrioţi căpşunari ori pe fete de consum european mai nostalgice după bărbaţi din propriul lor neam!"


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România