Medievistica Forum

Forumul medieviştilor din România
Acum este Decembrie 04, 2021, 03:41:44 PM

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
MesajScris: Februarie 16, 2012, 11:32:17 AM 
Aurel Dragotă, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Matei Drâmbărean, Inele cu placă ornamentală cu pentagramă în Apulum. Series Historia & Patrimoniu, XLVIII, 2011, p. 173-184.

O primă corecţie la faptul că inele cu acest decor „Probabil că ele rămân în uz până în secolul al XII-lea” (p. 173). O bibliografie mai bine căutată le descoperă până târziu în Evul Mediu, dacă nu chiar şi în Epoca Premodernă. Ar fi fost necesar, ca măcar să se facă raportarea cu semnele contemporane similare aflate pe fundul vaselor ceramice (a se vedea cartea Cristinei Parschiv-Talmaţchi, Mărci de olar…).
O fi fost „vechi simbol păgân”, dar autorii (din care doar primul contează cu-adevărat în istoriografia perioadei) uită complet o realitate frapantă, universal cunoscută: ei discută, de fapt „steaua lui David”. De aici ar fi de prisos să comentăm noi prezenţa sa la evrei/iudaici. Dacă doar numai tot noi ştim că majoritatea cazarilor au adoptat aceeaşi religie, atunci este cazul să o mai ştie şi alţii, prin intermediul acestei note.
După un catalog de 32 de piese, în care tocmai cronologia stabilită de către diferiţi arheologi lipseşte, urmează o absolut minimală judecată de sinteză.
Insistând pe încărcătura singular creştină a pentagramei, autorii uită că, cel puţin din secolul al X-lea nu prea au creştini care să le poarte. Dar cazari de religie iudaică, cam peste tot în teritoriile de unde sunt reunite!
Limitarea la semnalare şi păstrarea într-o cronologie exclusivistă, nu este însoţită de şansa de a le vedea nu doar ca simple decoruri, ci şi ca amprente sigilare; cele din urmă, sigur mai noi de limita sugerată. Deci, ar fi o simplă învățătură de a nu te limita doar la vremuri pe care vrei să le iubești, fără să ști ceva despre ce se mai întâmplă și după.
Singura parte rezistentă a paginilor va rămâne doar ilustraţia.

Adrian Andrei Rusu


Sus
  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România